Prema ocjeni stručnjaka, na većem području Republike Srpske preovladava umjerena do ekstremna suša.

Zbog vrućina i dugotrajne insolacije stručnjaci poljoprivrednicima u Republici Srpskoj preporučuju zasjenjivanje i navodnjavanje osjetljivih biljaka, tamo gdje je to moguće. 

U agrometeorološkom biltenu Republičkog hidrometeorološkog zavoda se navodi da visoke dnevne temperature vazduha i nedostatak obilnijih padavina ne prijaju glavnim proljećnim poljoprivrednim kulturama. 

Zaliha vlage u dubljim slojevima zemljišta skoro u svim mjestima i dalje je u padu, tako da su neophodne u što kraćem roku obilnije padavine. 

Meteorolozi do kraja nedjelje najavljuju suvo i toplo vrijeme, od sredine sedmice doći će do novog porasta temperature vazduha, a u drugoj polovini sedmice mogući su kratkotrajni lokalni pljuskovi, uglavnom u brdsko-planinskim predjelima. 

Toplo i suvo vrijeme odgovaralo je za pojavu insekata i biljnih štetočina, naročito piljenje larvi druge generacije jabučnog, breskvinog i šljivinog smotavca. 

Povremeno i mjestimično zabilježene padavine povoljno su uticale na razvoj biljnih bolesti kao što su pepelnica i plamenjača na vinovoj lozi, kod krompira su primijećeni simptomi plameljače i crne pjegavosti.