Načelnik opštine Kostajnica Drago Bundalo najavio je da će prioriteti u narednom četvorogodišnjem periodu, nakon formiranja vlasti, biti završetak projekata uređenja vodotoka kako bi bile otklonjene opasnosti od poplava, modernizacija i asfaltiranje magistralnog puta koji prolazi kroz centar grada, lokalnih puteva i gradskih ulica te daljna podrška razvoju privrede i zapošljavanju građana.

 

Bundalo je u intervjuu Radiju Kostajnica istakao da će nastaviti sa insistiranjem na pravednom razgraničenju sa Republikom Hrvatskom, aktivnostima na izgradnji novog mosta na rijeci Uni i izgradnji gradske sportske dvorane.

''U godinama iza nas uradili smo mnogo na poboljšanju kvaliteta života građana kada je riječ o infrastrukturi u oblastima putnih komunikacija i vodosnabdjevanja. Pred nama je obaveza da grad u potpunosti zaštitimo kako od bujičnih poplava tako i od izlivanja rijeke Une, te da završimo planirane aktivnosti na asfaltiranju lokalne putne mreže'' – rekao je Bundalo.

On je dodao da će među prioritetima biti nastavak podrške razvoju privrede sa naglaskom na popunjavanju postojećih i izgradnji nove poslovne zone kako bi novi investitori imali mogućnost za izgradnju i  zapošljavanje.

''Situacija u kostajničkoj privredi je na dobrim osnovama. Trenutno je zaposleno 1300 radnika, od kojih je 850 u proizvodnim preduzećima. Imamo stalni trend rasta izvoza, smanjenja broja nezaposlenih i nastojaćemo da kroz stvaranje uslova omogućimo otvaranje novih privrednih pogona i novo zapošljavanje'' – naveo je Bundalo.

Prema njegovim riječima jedan od prioriteta će biti i reorganizacija opštinske uprave jer će  lokalna zajednica morati prilagoditi broj zaposlenih novom Zakonu o lokalnoj samoupravi. 

''S obzirom da su predviđena tri zaposlena na 1000 stanovnika u opštinskoj upravi bi trebalo da bude zaposleno oko 25 službenika i funkcionera. Mi smo u proteklom mandatu već 2012. godine započeli proces racionalizacije, ali postojeća zakonska regulativa, sudovi i politički uticaj nisu dozvoljavali da se ovaj proces završi. U svako slučaju moramo se prilagoditi novim zakonskim rješenjima i trendovima, ali tako da sve potrebe građana budu zadovoljene na optimalan način'' – kaže Bundalo.

Načelnik Kostajnice očekuje da će skupštinska većina biti brzo dogovorena.

''Završen je prvi krug razgovora sa potencijalnim partnerima i uvjeren sam da ćemo stvoriti jednu široku koaliciju koja će u potpunosti biti posvećena interesima lokalne zajednice'' – rekao je Bundalo.