U Narodnoj biblioteci „Nevenka Stanisavljević“ u Kostajnici večeras je promovisana monografija „Milena Dravić ili ključ snova“ autorke Anite Panić.

Ova knjiga, sastavljena od sedam poglavlja, hronološki prati filmsku, televizijsku i pozorišnu karijeru slavne glumice, ali i oslikava Milenu Dravić kao skromnu i humanu osobu posvećenu svom poslu.

„Ne treba puno povoda da se uradi knjiga o tako velikoj glumici. Ona je jedina dobitnica nagrade u Kanu za žensku ulogu sa naših prostora, snimila je 170 filmova i u doba Jugoslavije imala veliku popularnost, ne samo ovdje, već i van granica naše zemlje“, rekla je Panićeva Radiju Kostajnica.

Ona je navela da je metaforu ključa iskoristila u naslovu monografije jer je uz pomoć ove knjige na neki način ušla u život Milene Dravić, lično je upoznala i otkrivala njene svijetove.

„Milena je bila veliki profesionalac, ali veoma skromna i neposredna osoba. Očekuje se od velikih diva da budu nadmene, ali Milena to zaista nije bila. Kad sam došla u njenu kuću i rekla da ću raditi knjigu o njoj, ona se iskreno iznenadila i bila je presrećna. Tom prilikom mi je rekla da od države nije tražila privilegije, ali je i tužno dodala da niko o njoj nikad nije napisao knjigu“, kaže Panićeva.

Autorka je dodala da monografija obuhvata svjedočenja Mileninih kolega, među kojima su Rade Šerbedžija, Veljko Bulajić, Anica Dobra, Mira Furlan, Vojin ćetković i Oleg Vidov, ruski glumac koji je sa Milenom glumio u filmu „Bitka na Neretvi“.

Prema njenim riječima, u monografiji su po prvi put objavljene i neke fotografije iz privatne arhive Milene Dravić.

„Ova knjiga je posebna zbog bogate faktografije, čak sam pronalazila engleske i francuske časopise sa Milenom na naslovnim stranama, ali i zbog ljudi koji su glumici bili značajni, a koji svjedoče o njoj. Bio je to veliki izazov za mene, kome sam pristupila seriozno i na dokumentaristički način i nadam se da sam uspjela da čitaocima približim ovako veliku glumačku karijeru“, kazala je Panićeva.

Monografija je objavljena u izdanju Filmskog centra Srbije i Službenog glasnika u tvrdom povezu na Srpskom i Engleskom jeziku.