Pjesnik Ranko Pavlović danas se družio sa djecom u OŠ ’’Petar Mećava''

U okviru Književnih susreta na Kozari, ove godine kostajničku osnovnu školu posjetio je Ranko Pavlović, pisac za djecu i odrasle iz Banja Luke.

Pavlović je Radiju Kostajnica rekao da se u Kostajnici osjeća kao kod kuće i dodao da su mu druženja sa djecom u OŠ ''Petar Mećava'' posebno draga jer se u ovoj školi odnos prema zavičaju njeguje na poseban način.

''Potkozarje je samo po sebi pjesmovito, ono je ušlo u narodnu poeziju i učestvovalo u njenom stvaranju i čovjek kada dođe u ove krajeve osjeća to pjesničko raspoloženje. Ja sam u Kostajnici često i osjećam se kao kod svoje kuće, a često sam bio gost i u vašoj osnovnoj školi i ta druženja sa učenicima su mi bila posebno draga, pogotovo zato što sam vidio da se tu njeguje ljubav prema zavičaju na poseban način. To se vidi već u školskom holu koji podsjeća na mali etnografski muzej ili botaničku zbirku koja predstavlja ovaj kraj. U Kostajnici sam sreo i nekoliko učenika koji vrlo lijepo pišu'', rekao je Pavlović.

On je istakao značaj zavičaja u djelima svih pisaca.

''Ja sam Kostajnicu i njene ljude upoznao kroz djela Ranka Risojevića ''Dječaci sa Une'' i ''Noć na Uni'', jer kada pisac u svoja djela unosi zavičajne motive, onda je to djelo istinitije i uvjerljivije. Kada bi neko htio da uništi pisca, dovoljno bi bilo da mu otme djetinjstvo i zavičaj i pisca više ne bi bilo'', kaže Pavlović.

Prema njegovim riječima, veliki je problem što današnja djeca imaju roditelje koji nisu pročitali ni osnovnu školsku lektiru.

''Da bi djeca zavoljela knjigu moraju imati primjer u roditeljima i nastavnicima koji treba da ih motivišu da čitaju, a pisci treba da prate senzibilitet današnjeg djeteta'', rekao je Pavlović i dodao da poezija, iako smo je malo umrtvili, mora biti živa.

Pisac je rekao da će djeci poručiti da nastave da vole svoj zavičaj, jer budu li voljeli zavičaj, imaće i ljubavi za stvari koje su iznad materijalnog, a to je između ostalog i knjiga.

Uz Ranka Pavlovića, svoje stihove učenicima je danas govorio i pjesnik zavičajnog kruga Siniša Tešanović.