Svaki pisac i veliki stvaralac trebalo bi da se oduži zavičaju kroz svoja djela, rekao je pisac za djecu Ljubivoje Ršumović koji je danas održao pjesničko podne u OŠ „Petar Mećava“ u Kostajnici u okviru Književnih susreta na Kozari.

 

„To je dug onom vremenu u životu kada se formiramo kao ličnost i pripremamo za velike stvari u životu. Vrijeme provedeno u zavičaju vezano je za najljepše uspomene i vrijeme koje pamtimo do kraja života“, kaže pisac uz izjavi Radiju Kostajnica.

Ršumović je rekao da je djeci ponio svoje pjesme koje su poruke same od sebe i jednu novu knjigu u kojoj su tekstovi iz emisije 'Fazoni i fore'.

On je rekao da piše za sebe, odnosno za djecu u ljudima i ljude u djeci.

„Možda je Duško Radović kriv za to. On mi je rekao, kad je vidio prvu zbirku koju sam mu donio, da će emitovati u jednoj emisiji za djecu. Ja sam mu autoritativno rekao da ne pišem za djecu, a on mi je još autoritativnije odgovorio: 'Ne znaš ti za koga pišeš'. Ta rečenica meni je dala slobodu da pišem za sebe, a publika će uzeti ono što misli da je njeno“, prisjetio se Ršumović.

Pisac je rekao da neprestano piše, a posljednja pjesma koju je napisao i koju će sutra premijerno čitati na Mrakovici je pjesma 'Deseterci Dušku Trifunoviću'  iz ciklusa posvećenih pjesama.

Pjesničko podne sa Ljubivojem Ršumovićem organizovala je Narodna biblioteka „Nevenka Stanisavljević“ Kostajnica.

Razgovor sa piscem poslušajte u programu Radija Kostajnica danas u 14:10 časova i reprizu sutra u emisiji za djecu "Licem prema suncu" koja počinje u 11:00 časova.