Direktor Narodne biblioteke "Nevenka Stanisavljević" iz Kostajnice Svetlana Đurđević i profesor Nezavisnog univerziteta Banja Luka Saša Čekrlija potpisali su danas Protokol o saradnji ove dvije ustanove.

 

„Ovim protokolom ozvaničena je saradnja koja postoji već godinu dana. Univerziteti treba da budu društveno odgovorni i da lokalna zajednica ima koristi od njihovog postojanja. Imaćemo projekciju filmova, džez veče, okrugle stolove na temu koliko mladi danas čitaju, radionicu sa pozorišnom tematikom, odnosno nastojaćemo da sve segmente u kojima smo napredovali podjelimo sa onima kojima to treba“, izjavio je Čekrlija Radiju Kostajnica.

On je rekao da je Kostajnica vrlo važna tačka u Republici Srpskoj i da je bitno da se osnaže građanski i intelektualni kapaciteti koje ova lokalna zajednica sigurno ima.

„Čuli smo da Kostajnica ima najveći procenat članova biblioteke u odnosu na broj stanovnika i zaista je to nešto što treba potencirati. Zato smo i danas donirali knjige, odnosno izdanja Nezavisnog univerziteta Banja Luka čime se ponosimo jer naši tiraži su značajni za postojeće uslove i okolnosti“, kazao je Čekrlija.

On je najavio još jednu posjetu pred kraj godine kada će kostajnička biblioteka dobiti knjige kao novogodišnji poklon.

Direktor biblioteke Svetlana Đurđević rekla je da je saradnja sa NUBL-om izuzetno značajna jer je budžet biblioteke mali za planirane programske aktivnosti i nabavku novih knjiga.

„Ovom saradnjom i drugim projektima koje realizujemo nadomještavamo nedostatak sredstava. Tako smo, na zadovoljstvo naših sugrađana, u prvoj polovini ove godine imali preko 40 kulturnih dešavanja i 800 novih knjiga u našoj biblioteci“, kaže Đurđevićeva.

Prema njenim riječima, realizacija saradnje sa NUBL-om počeće u septembru, kada će u Kostajnici biti premijerno prikazano "Nebo nad Bjelovarom", film o majoru Milanu Tepiću.

Kostajnička biblioteka broji 426 članova i 22.000 bibliotečkih jedinica.