Poznata srpska novinarka i spisateljica Jelena Bačić Alimpić večeras je u Kostajnici predstavila svoje romane na književnoj večeri koju je organizovala Narodna biblioteka „Nevenka Stanisavljević“.

Jedna od najčitanijih savremenih književnica u Srbiji, ali i državama bivše Jugoslavije govorila je o nastanku, uspjesima i anegdotama vezanim uz njene romane naglašavajući da su čitaoci i njihova reakcija njena najveća nagrada za trud i napisanu priču.

„Pišem uglavnom istorijske drame sa elementima ljubavne priče, ali i pomalo triler. Pišem prvenstveno za sebe, a onda i za čitaoce, nikako za književnu kritiku“, rekla je spisateljica Radiju Kostajnica.

Ona kaže da joj je inspiracija život, a porodica velika podrška.

„Kada pišem, to izgleda vrlo dinamično, turbulentno, ne spavam, plačem, smejem se, ne jedem, borim se sa svojim likovima i sama sa sobom. Mnogo je emocija, mnogo neprospavanih noći, ali na kraju to rezultira za mene najvećom nagradom, a to je poverenje čitalaca. Mene je Bog nagradio time što sam najčitaniji i najtiražniji pisac i stvarno mi ne treba druga nagrada“, kazala je književnica.

Alimpićeva je navela da, iako nije feministkinja, u svojim djelima glorifikuje ženu, jer žena i u prošlim, današnjim i budućim vremenima može da podnese i ponese na svojim ramenima što ne može ni jedan muškarac.

Ona je dodala da voli da dođe u Republiku Srpsku i, iako ima zdravstvenih problema zbog kojih je otkazala nekoliko gostovanja u Srbiji, u Srpsku je morala da dođe.

Direktor biblioteke Svetlana Đurđević rekla je da je književno veče sa Jelenom Bačić Alimpić održano u okviru projekta „Proljeće kulture u Kostajnici“, a ujedno je obilježen i Dan biblioteke.

„Roman Jelene Bačić Alimpić 'Ringišpil' je tri godine uzastopno bila najčitanija knjiga koja ni jedne noći nije prenoćila u našoj biblioteci i za koju se pravila lista čekanja i zato mi je veoma drago što sam Jelenu uspjela dovesti u Kostajnicu na zadovoljstvo sugrađana koji je izuzetno vole i cijene kao pisca“, naglasila je Đurđevićeva.

Ona je rekla da kostajnička biblioteka broji više od 22 000 bibliotečkih jedinica i oko 400 članova.