U Kostajnici će do kraja juna biti održane tri kulturne manifestacije u okviru projekta „Umjetnost u pokretu“ koji realizuje Muzikološko društvo Republike Srpske u saradnji sa Akademijom umjetnosti Univerziteta u Banja Luci.

 

Direktor kostajničke biblioteke Svetlana Đurđević rekla je Radiju Kostajnica da je cilj projekta, koji će biti realizovan i u Kozarskoj Dubici i Čelincu, decentralizacija kulture.

„Realizacija projekta u Kostajnici počeće 15. juna u 18:00 časova koncertom etno muzike ženske pjevačke grupe katedre za etnomuzikologiju na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banja Luci. 20. juna od 20:00 časova nastupiće kamerni trio Akademije umjetnosti 'Daltoni', dok je 26. juna u 20:00 časova na programu  monodrama 'Ima neka tajna veza' posvećena Dušku Trifunoviću koju izvodi Milan Dimić, apsolvent glume na Akademiji umjetnosti“, rekla je Đurđevićeva.

Projektom je predviđeno da se nakon svakog od ova tri kulturna događaja organizuje kratka radionica, odnosno okrugli sto, gdje će zainteresovana publika moći saznati nešto više o umjetničkoj profesiji i dobiti praktična uputstva za eventualno samostalno bavljenje sličnim djelatnostima u okviru amaterskih sekcija.

Projekat „Umjetnost u pokretu“ podržalo je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.