Glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske oduševili su večeras kostajničku publiku predstavom „Žiranti“ u režiji Željka Stjepanovića i Aleksandra Pejakovića.

 

Ova komedija vjerno oslikava današnje društvo u kome su poštenje, moral, obrazovanost i osjećaj časti suprotstavljeni snobizmu, materijalizmu, neznanju i lažnom prijateljstvu.

Radnju komada pokreće potreba za žirantima koji dolaze u goste i kao kontrauslugu za jemstvo traže 'zamjenu partnera' odnosno sving. Dolazi do zapleta usljed različitih karaktera učesnika, da bi reditelji na kraju predstave poručili da tek na koncu života shvatimo da nije važna ni kvadratura stana, ni diploma, ni plata, već samo ljubav.

Radenka Ševa, glumica Narodnog pozorišta RS rekla je Radiju Kostajnica da je predstava igrana preko stotinu puta i da je odlično prihvaćena kod publike.

„Igramo sa velikim zadovoljstvom, jer se publika prepoznaje u likovima koje tumačimo. Od prvog izvođenja smo osjetili da je ova predstava ogledalo današnjeg života“, kaže Ševa.

Glumac Boško Đurđević, koji igra ulogu djeda Đure, rekao je da njegov lik poručuje da za ljubav i život nikad nije kasno.

„Čovjeku je život drag i bogom dan i treba iskoristiti svaki trenutak da ga učini ljepšim i sebi i svima oko sebe“, poručio je glumac.

Autor teksta je Mario Ćulum, a uloge tumače Radenka Ševa, Mirza Jakšić, Koviljka Šipka, Dragoslav Medojević, Boško Đurđević i Muhamed Bahonjić Bah.

Predstava "Žiranti" igrana je u okviru projekta 'Proljeće kulture u Kostajnici' koji realizuje Narodna biblioteka "Nevenka Stanisavljević".