Вања Булић, писац и новинар, представио је синоћ у Костајници своје књиге и књижевно стваралаштво.

На књижевној вечери коју је организовала НБ 'Невенка Станисављевић', Булић је говорио о популарним романима 'Око отока', 'Симеонов печат', 'Јованово завештање', 'Досије Богородица', 'Теслина пошиљка' и 'Виза за небо'.

У изјави радију Костајница писац је рекао да су његова новинарска и литерарна професија међусобно испреплетене.

„Сада дајем предност писању књига. Док сам радио као новинар, новинарство ми је било све, али тада нисам био свестан да ћу једног дана постати писац. У свим мојим књигама има литерарни дио и новинарски дио који подразумева истраживање и аналитику“, рекао је Булић.

Према његовим ријечима, тематика којом се бави у књигама је модерна и обухвата трилер који се преплиће са причом из прошлости.

„Решавајући тајне из прошлости, ја решавам данашње тајне. Трилер прича се поклапа са неком причом из прошлости заснованој на историјским подацима. Мој главни јунак је новинар, а главна јунакиња новинарка и они се међусобно надопуњују и долазе до решења загонетке“, каже писац.

Булић каже да је моћ књиге и данас велика у домену у коме може да узвиси читаоца, али не може да промијени односе у друштву.

„Књига може да осликава друштво, али не и да га мења. Слично је и са новинарством, које је онакво какво је друштво и, нажалост, чини ми се да је некад било много либералније. Међутим, ако си неком својим романом поклонио десет сати лепог измештења из овог лудог живота, онда си много учинио, то је највећи допринос књиге“, појаснио је Булић.

Он је најавио нови роман 'Душанова клетва' у коме ће читаоци ускоро моћи уживати, а у коме писац покушава да прикаже фантастични Душанов законик на много начина.

Директор библиотеке Светлана Ђурђевић изразила је задовољство због доласка познатог писца у Костајницу.

„Захваљујући пројекту 'Прољеће културе у Костајници', након три године смо успјели довести Вању Булића у наш град да пердстави свој рад. Труд се исплатио јер је ово књижевно вече изузетно посјећено и тражила се столица више. Надам се да су једнако уживали, писац, читаоци и радници библиотеке“, рекла је Ђурђевићева.

Вања Булић је радни вијек провео као новинар у писаним и електронским медијима, а истакао се и као сценариста и писац чија су дјела читана и веома популарна.

Написао је збирке прича 'Како сам гајио близанце', 'Сто бисера', 'Историја у кревету' и романе 'Ратна срећа', 'Задах белог', 'Вреле усне', 'Око отока', 'Симеонов печат', 'Јованово завештање', 'Теслина пошиљка'...

Разговор са Вањом Булићем послушајте у данашњој емисији 'Из библиотеке' у 14.10 часова.