U Domu kulture Gračanica održano je književno veče u okviru koje je književniku Ranku Risojeviću uručena prestižna nagrada "Gračanička povelja", koja se dodjeljuje u okviru "Vidovdanskog pesničkog bdenija".


Risojeviću je književna nagrada dodijeljena za njegov ukupan doprinos razvoju srpskog jezika, književnosti i kulture. 

Direktor Doma kulture Gračanica Živojin Rakočević, koji je sinoć uručio nagradu Risojeviću, ukazao je na značaj književnog djela Ranka Risojevića u srpskoj savremenoj književnosti i njegov ukupan doprinos u oblasti kulture. 

Član žirija Žarko Milenković rekao je da je Žiri manifestacije "Vidovdansko pesničko bdenije 2017" odlučio da "Gračaničku povelju" dodijeli Ranku Risojeviću koji je srpsku književnost obogatio sa izuzetnim knjigama, u skoro svim žanrovskim formama. 

O Risojevićevom književnom djelu govorio je doktor filoloških nauka Zlatko Jurić koji je istakao da je, izvan svake sumnje, Risojević vodeći književnik Republike Srpske i jedan od najplodnijih i najznačajnijih savremenih srpskih pisaca. 


Jurić je naveo da je Risojevićev roman "Dječaci sa Une" već uvršten u lektiru za osnovnu školu. 

"Književno-umjetnički domet ove knjige potvrđen je i od čitalaca, a činjenica je da je Risojevićev roman 'Dječaci sa Une' ušao u školski program drugih južnoslovenskih naroda te da je ova knjiga dio lektire u hrvatskom i bošnjačkom školskom programu", istakao je Jurić. 

On je rekao da je jedno od najznačajnijih književnih ostvarenja Ranka Risojevića roman za mlade "Ivanovo otvaranje", koji predstavlja najpotpuniji i najpoetičniji roman za djecu i mlade u savremenoj književnosti Republike Srpske. 

Prvu zbirku pjesama "Vid tame" Ranko Risojević je objavio 1967. godine. Posebno se izvdaja Risojevićeva pjesnička knjiga "Samoća, molitve", objavljena 1999. godine. 

Pored pjesama tišine i osamljenosti, u ovu zbirku uvrštene su i pjesme molitve, među kojima je jedna od najpoetičnijih "Pjesnikova molitva". Zatim, tu su molitvene pjesme upućene Gospodu za svakog čovjeka, svako biće i svaku stvar koja postoji. Risojević je ispjevao izvrsne molitve slijepca, lopova, vođe naroda, splavara, sveštenika, monaha... 

Sa istančanim senzibilitetom, pjesnik je ispisao neke od najpoetičnijih pjesama molitvenog karaktera u savremenoj srpskoj književnosti i nadogradio ovaj srednjovjekovni književni žanr. 

Risojević se, tako, pridružio plejadi srpskih pjesnika koji su ispisali izvrsne stihove u molitvenoj formi kao što su Jovan Dučić, Vasko Popa, Ivan V. Lalić, Novica Tadić. 

Zavidnu vještinu pisanja, Risojević je pokazao i u knjigama kratkih priča. Najznačajnije njegove zbirke kratkih priča su: Šum /1995/ i Fragmenti /2002/, te zbirka sabranih kratkih priča "Minima memorabilia" /2014/ sa podnaslovom: male priče, snovi, zapisi. 

Ranko Risojević prošle godine objavio je roman "Beskućnik", kojim je zaokružio svojevrsnu trilogiju koju čine ranije objavljeni romani "Simana" /2007/ i "Gospodska ulica" /2011/. 

Veoma su značajni i drugi romani kao što su "Arheolog" /2005/ i, posebno, "Bosanski dželat" /2004/, koji doživljava nova izdanja i na drugim jezicima - na njemačkom, poljskom, ruskom... 

/SRNA/