Nagradu za najbolju predstavu 17. Festivala omladinskih pozorišta RS stručni žiri dodijelio je predstavi ''Kući'' Gradskog pozorišta iz Mrkonjić Grada, rekla je Radiju Kostajnica član žirija doc.dr Ljiljana Čekić.

 

''Spontanom i iskrenom glumom ovi mladi ljudi su, vjerujući u pozorišnu čaroliju, uspjeli da otvore prostore teatarske magije prenoseći svoju energiju na čitavu publiku'', rekla je Čekićeva.

Ona je dodala da su nagrade za glumačka ostvarenja dobili Maja Nikolić za ulogu Jelene u predstavi ''Draga Jelena Sergejevna'', Rade Kostić za ulogu naratora u predstavi ''Priča iz Aleje kestena'', Branislav Roljić koji je glumio Venjku u predstavi ''Kući'' i Ivana Popadić koja je utjelovila lik majke u predstavi ''Nevidljivi''. Jedinstvena glumačka nagrada kolektivno je dodjeljena ansamblu Studija glume ''Jazavac'' za predstavu ''Kontrolni''.

''Nagradu za najtačniji izbor kostima žiri je dodjelio predstavi ''Kući'', dok je za najuspjelije oblikovanje muzičke komponente nagrađena Tatjana Spasojević koja je melodijom flaute odredila osnovni emotivni tok predstave ''Nevidljivi'', rekla je Čekićeva.

Prema njenim riječima, svi učesnici festivala su pobjednici, jer su svojim radom i energijom prenijeli ljubav prema pozorištu, jednoj od najsloženijih i, po mnogima, najljepšoj od svih umjetnosti.

17. festival omladinskih pozorišta RS održan je u Kostajnici u organizaciji DIS teatra i NB ''Nevenka Stanisavljević''. U takmičarskom dijelu festivala učestvovalo je pet omladinskih pozorišta iz Mrkonjić Grada, Banja Luke, Prnjavora i Kostajnice, a u čast pobjednika u subotu je izvedena predstava ''Terapija'' Dramskog studija ''Živko Desnica'' iz Prijedora.