Takmičarski dio 17. festivala omladinskih pozorišta Republike Srpske u Kostajnici završen je sinoć  predstavom ''Nevidljivi'' Omladinske scene SPKD ''Prosvjeta'' Prnjavor. 

Brankica Radonjić, umjetnički rukovodilac Omladinske scene ''Prosvjete'' rekla je Radiju Kostajnica da je, koristeći ispovijesti stvarnih žrtava, kroz predstavu ukazala na problem nasilja.

 ''Tretirali smo vršnjačko, porodično i rodno zasnovano nasilje, želeći da osvjetlimo uslove u kojima se nasilje događa, ali isto tako razloge zbog kojih neko postaje nasilnik'', rekla je Radonjićeva.

 Ona je dodala da je predstava specifična jer se jedan njen dio odvija u sjenkama kroz teatar sjenki, a u drugom dijelu glumci se direktno obraćaju publici.

 Stručni žiri sinoć je donio odluke o najboljim predstavama, glumcima, scenografiji i kostimografiji koje će biti poznate večeras, kada se i dodjeljuju nagrade.

Predsjednik žirija prof dr Luka Kecman rekao je sinoć u izjavi za radio da će se žiri voditi propozicijama festivala i da će imati lijep posao.

 ''Predstave, odnosno način i stil igre su poprilično ujednačeni, ali bih izdvojio da su mladi ljudi izabrali problematiku koja ih tišti i to je nešto što bih pohvalio, jer kada će, ako ne sada, da se bave svojim pitanjima i skrenu odraslima pažnju na to da su oni misleća bića'', rekao je Kecman.

 Prema njegovim riječima biće zadovoljstvo nagraditi i predstave i pojedince.

 ''Ipak moram reći da su gotovo sve predstave bile jedan kolektivni čin, da nemamo nikoga ko se ekstremno izdvojio u glumačkom smislu, što je, sa jedne strane dobro jer se razvija kolektivni duh, a sa druge strane glumci pojedinačno moraju da se nagrade i tu će biti malo problematičnije doći do zajedničkog stava žirija'', kaže Kecman.

 On je rekao da je zadovoljan organizacijom festivala i kostajničkom publikom.

 ''Što se tiče domaćina, vrlo pristojna publika, za ovo mjesto, za ovaj broj stanovnika posjeta je zaista izuzetna. Organizatori su susretljivi, ljubazni, imaćemo priliku i kestenje da probamo...'', dodao je Kecman.

 Večeras je proglašenje dobitnika nagrada, a u čast pobjednika od 20:00 časova  biće igrana predstava ''Terapija'' Dramskog studija ''Živko Desnica'' iz Prijedora.