Predstavom banjalučkog DIS pozorišta "Priča iz Aleje kestena", u Kostajnici je sinoć otvoren Festival omladinskih pozorišta Republike Srpske u čijem će takmičarskom dijelu biti odigrano pet predstava, uglavnom drama.


Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je, otvarajući Festival, da resorno ministarstvo s punim pravom podržava rad amaterskih pozorišta koja okupljaju mlade. 

"Mladi se na ovakvim festivalima druže i razmjenjuju iskustva. Iz bavljenja amaterizmom iznikli su mnogi poznati glumci. Nadam se da će i ovaj festival nekome biti vjetar u leđa", istakao je Malešević. 

On je naglasio da se svake godine izborom neke druge lokalne zajednice za domaćina festivala širi pozorišna umjetnost u tim sredinama. 

"Treba pohvaliti DIS pozorište iz Banjaluke koje neumorno širi pozorišnu umjetnost. Na ovaj način stvara se pozorišna publika i u manjim sredinama", kaže Malešević. 

Direktor NB ''Nevenka Stanisavljević'' Svetlana Đurđević izrazila je zadovoljstvo što se festival održava u Kostajnici.

''Izuzetna mi je čast što sam uspjela u našu lokalnu zajednicu dovesti i organizovati jedan prestižni festival koji traje 17 godina. Na taj način ćemo upotpuniti kulturni život grada sa kvalitetnim predstavama, Kostajnica će šest dana živjeti pozorišnu čaroliju i pogledati šest najboljih predstava omladinskih pozorišta Republike Srpske'', rekla je Đurđevićeva.

Ona je dodala da je u takmičarskom dijelu festivala u konkurenciji pet predstava, a dodjeljivaće se nagrada za najbolju predstavu, najbolju mušku, žensku i epizodnu ulogu, nagrada za scenografiju i kostimografiju i nagrada publike.

Domaćin festivala, NB ''Nevenka Stanisavljević'' u čijem sastavu djeluje dramski studio M.A.S.K.E. večeras igra predstavu ''Draga Jelena Sergejevna''.

Kostajničkoj pozorišnoj publici sutra će se predstaviti Omladinska scena gradskog pozorišta "Jazavac" iz Banjaluke sa predstavom "Kontrolni". 

Gradsko pozorište Mrkonjić Grad izvešće predstavu "Kući" u četvrtak, 12. oktobra, a Dramska scena SPKD "Prosvjeta" Prnjavor predstavu "Nevidljivi" u petak, 13. oktobra. 

Festival će biti zatvoren u subotu, 14. oktobra, Dramski studio "Živko Desnica" iz Prijedora, u čast pobjednika festivala, odigraće predstavu "Terapija". 

Festival će imati i zanimljive prateće sadržaje - predstave za djecu, okrugle stolove, dramske radionice i bajkovnice u kojima će glumci pričati bajke i priče polaznicima "Male pričaone" i Kluba za djecu "Kestenko". 

Organizatori su Narodna biblioteka "Nevenka Stanisavljević" i DIS teatar Banjaluka, pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, prijatelj festivala opština Kostajnica, a medijski pokrovitelj Radio Kostajnica.