Kostajnica će biti domaćin ovogodišnjeg Festivala omladinskih pozorišta Republike Srpske, potvrdila je Radiju Kostajnica direktor NB ''Nevenka Stanisavljević'' Svetlana Đurđević.

 

''Dugogodišnja saradnja sa DIS teatrom, brojne predstave, festivalske nagrade i kompletno angažovanje na razvijanju pozorišne kulture u Kostajnici doprinijeli su da kostajničkoj biblioteci pripadne čast da bude domaćin i jedan od organizatora festivala'', rekla je Đurđevićeva. 

Prema njenim riječima, publika će u takmičarskom dijelu festivala moći vidjeti šest predstava, uglavnom drama.

''Predstaviće se DIS pozorište mladih Banja Luka sa predstavom ''Priča iz Aleje kestena'' (09.10.), Omladinska scena gradskog pozorišta Jazavac Banja Luka sa predstavom ''Kontrolni'' (11.10.), Gradsko pozorište Mrkonjić grad sa predstavom ''Kući'' (12.10.), Dramska scena SPKD Prosvjeta Prnjavor u predstavi ''Nevidljivi'' (13.10.), Dramski studio Živko Desnica Prijedor koji će igrati predstavu ''Terapija'' (14.10.) i domaćin Dramski studio Maske sa predstavom ''Draga Jelena Sergejevna'' (10.10.), navela je Đurđevićeva.

Ona je dodala da će festival imati i zanimljive prateće sadržaje, među kojima predstave za djecu, okrugle stolove, dramske radionice i bajkovnice u kojima će glumci pričati bajke i priče polaznicima ''Male pričaone'' i Kluba za djecu ''Kestenko''.

''Mi ćemo se kao domaćini pokušati predstaviti u najboljem svjetlu, a kostajničku publiku pozivam da dođu na festival i budu dio pozorišnog miljea'', zaključila je Đurđevićeva.

17. Festival omladinskih pozorišta RS biće održan u Kostajnici od 9. do 14. oktobra.

Organizatori su NB ''Nevenka Stanisavljević'' i DIS teatar Banja Luka, pokrovitelj je ministarstvo prosvjete i kulture RS, prijatelj festivala je opština Kostajnica, a medijski pokrovitelj Radio Kostajnica.