Rođendan Isidore Sekulić, najučenije Srpskinje svoga doba, obilježen je večeras u Kostajnici. 

U organizaciji Narodne biblioteke „Nevenka Stanisavljević“, život i djelo ove intelektualke predstavila je filmom i predavanjem književnica iz Beograda Laura Barna. 

U izjavi Radiju Kostajnica Barna je istakla da Isidora nije samo ikona srpske književnosti nego žena koje se radovala, tugovala, imala emocije i koja je radila u jednom nezavidnom periodu za dobrobit srpske kulture i nacije.

„Cijeli život je provela sama i danas njena kuća u Beogradu u kojoj je provela posljednjih 17 godina nema ni spomen ploču. Ostao je legat koji se nalazi u Univerzitetskoj biblioteci u Beogradu i u filmu je prikazan dio njenog radnog prostora u kome je stvarala“, kaže Barna.

Iako se za Isidoru priča da je bila feministkinja, Barna smatra da to nije tačno, nego da je bila samo žena koja se borila za svoja intelektualna prava. 

Ističe da je mogla da parira bilo kom intelektualcu tog vremena, a bilo ih je mnogo, među njima i Rastko Petrović, Ivo andrić, Miloš Crnjanski i mnogi drugi. 

„Ona je žena koja je prva uspjela da uđe u, prvobitno Kraljevsku, a kasnije Srpsku akademiju nauka i umjetnosti i razbije taj stereotip. Želim da predstavim njenu snagu i karakter i treba nam biti čast da smo imali takvu ženu koja je prešla granice Srbije i regiona i postala evropska, odnosno svjetska žena. Odlazila je na putovanja i donosila iz Evrope ono što je mislila da može da se primi na ovo podneblje“, naglašava Barna. 

Dodaje da je Isidorin karakter većinski određen okolnostima, jer „scenografija za njen život su bili ratovi“.

„Ako govorimo o temeljima srpske nacije, Isidora je jedan od četiri stuba“, smatra ova književnica.

Govoreći o pisanoj riječi Isidore Sekulić, ističe da je njena literatura čudesna i danas svježa, moderna i zanimljiva.