Književna manifestacija „Jesen u mom sokaku“ otvorena je večeras promocijom romana „U jarku“ Slađane Perković.

Roman je nedavno nagrađen nagradom Evropske unije za književnost, a uskoro bi trebalo da bude preveden na bugarski, italijanski i francuski jezik.

U izjavi radiju Kostajnica autorka kaže da roman počinje tako što se glavna junakinja zaista nalazi u jarku iz koga počinje da priča svoju priču, međutim dodaje da je naslov i simboličan jer smo svi u nekoj vrsti jarka, kao društvo u cjelini.

Iako je najvažnija značajka romana humor, književnica ističe da roman nije komedija, nego je humor poslužio kao odbrambeni mehanizam, navodeći da je roman crn, ali urnebesan, kao što smo i mi sami.

„Radnja se odvija u BiH 2000-ih godina, rat je odmakao, ali smo mi i dalje kao u nekom razdrndanom autobusu na putevima koji nisu asfaltirani. Glavna junakinja je mlada djevojka koja je izgubila volju za životom, nije završila fakultet, živi sa roditeljima, a momak ju je napustio i otišao u potrazi za boljim životom. Majka šalje glavnu junakinju na sahranu, ne zbog empatije, nego radi podjele imanja i sve kreće nizbrdo“, otkrila je dio radnje Perkovićeva.

Ova mlada autorka, po profesiji novinar, već ima napisan novi roman, čija se radnja odvija u Parizu i neka je vrsta nastvaka romana „U jarku", a govori o junakinji koja je sa naših prostora otišla u inostranstvo.

Direktor Narodne biblioteke "Nevenka Stanisavljević" Tamara Zrnić zahvalila se svima koji su omogućili održavanje manifestacije „Jesen u mom sokaku“.

„Projekat biblioteke su podržali Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, opština Kostajnica, lokalna preduzeća i institucije i ljudi dobre volje, a dvorište biblioteke je oslikala naša umjetnica Ana Karan“, kazala je Zrnićeva.

Ona je dodala da će se u okviru ove manifestacije još predstaviti Milanka Blagojević, Berislav Blagojević i Tanja Stupar Trifunović.

Posljedenjeg dana, 24. septembra od 18.00 časova, biće održano „Zavičajno veče“, a nastupiće Nina (Eraković) Amidžić, Dragana (Palija) Cikota, Maja (Borojević) Palačković i Siniša Tešanović, kao i učenici osnovne i srednje škole Milica Devetak, Jovana Stijak i Marko Maksimović, te KUD „Potkozarje“.