Kostajnička biblioteka osnovana je 1955. godine, a kao svjedok ovog vremena i danas postoji prva knjiga inventara.

Ne ulazeći u to koliko su tražene, knjige su danas dostupnije nego ikad, kako štampane, tako i u onlajn formatu. Moderne ilustracije naslovnica novijih izdanja izrađene su tako da privuku čitaoca da spozna i sadržaj knjige.

Ipak, onim pravim, istinskim ljubiteljima knjige, užitak je u rukama držati starija izdanja, znajući da su mnogima prije njih proširila vidike.

U “Inventaru knjiga Narodne čitaonice Bosanska Kostajnica” iz 1955. godine prva po redu je upisana knjiga “Smijeh u džungli” Louisa Adamića porijeklom iz nekadašnje Jugoslavije koji je ovu knjigu napisao 1929., poslije iseljenja u Ameriku.

Nažalost ovaj roman, zaveden pod rednim brojem jedan fonda kostajničke biblioteke, nije sačuvan.

Međutim, sačuvana je knjiga pod rednim brojem tri: “Pele osvajač” danskog pisca Martina Andersena Neksea. Priča o ocu i sinu koji napuštaju rodni kraj u potrazi za snovima čuva se na dječijem odjelu biblioteke.  Ovo je bibliotečka jedinica koja je među prvima zavedena u inventar i postavljena na police na dohvat radoznalom čitaocu.

Najstarija knjiga koju možete pronaći u hramu lijepe pisane riječi su “Dramatski spisi” Koste Trifkovića koji je svoje pero posvetio dramskoj književnosti, odnosno komediji. Štampana je u Beogradu u Državnoj štampariji Kraljevine Srbije 1893. godine, a naša biblioteka ju je dobila na poklon od Savjeta za kulturu BiH.

Među najstarijim izdanjima /1893./ je i djelo “Prve žrtve”, inspirisano srpskom viteškom prošlošću, čiji je autor Andra Gavrilović.

U knjizi inventara iz 1960. godine stoji podatak da su bibliotečki fond tada činile 593 knjige.

1965. godine knjižni fond je utrostručen i broji 1.744 knjige. Međutim u narednih 30 godina, broj knjiga ne raste mnogo i 1995. naša biblioteka ima oko 6.500 knjiga. Treba napomenuti da je u tom periodu, tačnije od 1963. godine, nakon ukidanja opštine Kostajnica, kostajnička biblioteka izdvojeni ogranak biblioteke “Kazimir Ćurak” iz tadašnjeg Bosanskog Novog.

U ovakvim administrativnim i društvenim, a posebno u ratnim, previranjima i podjelama kultura je /iskoristićemo naslov gore navedenog djela/ jedna od “prvih žrtava”.

U ratnim dejstvima 1995. godine roman “Mlada garda” /simbolične li slučajnosti!/ primio je u svoje tvrde korice i meku papirnu unutrašnjost geler granate.

Ovaj oštri komad željeza kolektiv biblioteke i danas čuva na istom mjestu, mjestu ranjavanja knjige, veterana kulture.

Kostajnička biblioteka, ranjena i oslabljena, ali ne posve bez daha, od 1995. godine, kada je Kostajnici vraćen status opštine, ponovo postaje samostalna ustanova, a bibliotečki fond se uvećava i danas broji 25.845 naslova.

Najstariji popis čitalaca u arhivi je iz 1967. godine, a prvi član u toj knjizi je Rajko Đurčić iz sela Petrinja, tada šesnaestogodišnji đak osmog razreda.

Te godine biblioteka je brojala 496 članova, a ukupna članarina je iznosila 1.570 dinara.

Danas biblioteka u Kostajnici ima 404 člana i možda će neki od njih, ponukani ovim tekstom potražiti pomenute knjige, čija je vrijednost uvećana patinom, opstankom i razumijevanjem svih njenih dosadašnjih čitalaca.

Neka to ujedno bude izlet u neka prošla vremena, kada je član Narodne biblioteke “Nevenka Stanisavljević” bio dječak Rajko iz Petrinje.

 

Autor: Radio Kostajnica