Starim knjigama koje su u kutijama čekale na otpis kostajnička biblioteka sa prijateljima udahnula je novi život i one su u sasvim novom i neočekivanom ruhu ugledale svjetlo dana, zanimljive i primamljive oku posmatrača.

Kako dobra ideja može da izraste u nešto lijepo i korisno pokazala je Narodna biblioteka „Nevenka Stanisavljević“ u čijim prostorijama je danas otvorena izložba „Udahnimo život starim knjigama“.

„Izložba obuhvata mnogobrojne predmete nastale od novinskog papira i tridesetak knjiga koje su bile predviđene za otpis, a dio njih je oštećen u zemljotresu krajem prošle godine“, rekla je Radiju Kostajnica vršilac dužnosti direktora biblioteke Tamara Zrnić.

Zrnićeva je navela da su u izradi eksponata, osim zaposlenih u ovoj ustanovi, učestvovali i polaznici Male pričaone, Osnovna škola „Petar Mećava“, Srednjoškolski centar Kostajnica, Klub za djecu „Kestenko“ i kostajničanka Ana Karan koja se bavi likovnim stvaralaštvom.

„Ova saradnja je izrodila mnoštvo kreativnih radova, koji su zapravo prava umjetnička djela. U postavci izložbe posjetioci mogu vidjeti svečanu toaletu od papira, likovne radove iscrtane na listovima knjiga, novogodišnje dekoracije, dekoracije za enterijer, modne dodatke i još mnogo toga što bi moglo da uljepša i ukrasi životni prostor“, kazala je Zrnićeva.

Ona je istakla da je cilj izložbe da se ukaže na vrijednost knjige u svakom pogledu i bez obzira na to u kakvom je stanju, te da se kroz igru i kreativan rad knjiga približi najmlađim naraštajima.

„Osim toga, cilj nam je bio i da u zajednički rad uključimo i druge ustanove, naše sugrađane nadarene za umjetničko stvaranje, a posebno djecu svih uzrasta koja su pokazala izuzetnu kreativnost u izradi eksponata“, dodala je Zrnićeva.

Neke od izloženih predmeta prenijeli smo vam na fotografijama, a svakako preporučujemo da pogledate sve eksponate.

Posjetioci će ova mala čuda od papira moći da vide u prostorijama biblioteke svaki radni dan od 7.00 do 15.00 časova do 15. januara iduće godine.