Narodna biblioteka „Nevenka Stanisavljević“ organizuje izložbu „Udahnimo život starim knjigama“ koja će biti ovorena u petak, 24. decembra u prostorijama biblioteke.

 

„U svakoj biblioteci postoji određen broj knjiga koje se vremenom otpisuju zbog oštećenja ili dotrajalosti, pa smo došli na ideju da i takve knjige iskoristimo. Prvobitna ideja je bila da radnici biblioteke i polaznici „Male pričaone“ naprave novogodišnje ukrase i dekoracije koristeći stare knjige i novinski papir, međutim ubrzo smo uvidjeli da postoji bezbroj drugih načina da se te knjige iskoriste“, rekla je Radiju Kostajnica v.d. direktora Tamara Zrnić.

Tako su, kaže ona, pozvali obrazovne ustanove da im se pridruže, te im ustupili dio materijala za rad, a na poziv su se rado odazvali Osnovna škola „Petar Mećava“, Klub za djecu „Kestenko“ i Srednjoškolski centar Kostajnica. U pripremu izložbe se uključila i Ana Karan iz Kostajnice, koja se inače bavi likovnim stvaralaštvom.

„Ova uspješna saradnja je izrodila mnoštvo kreativnih radova, koji su zapravo prava umjetnička djela. U postavci izložbe posjetioci će moći da vide likovne radove iscrtane na listovima knjiga, novogodišnje dekoracije, dekoracije za enterijer, modne dodatke i još mnogo toga što bi moglo da uljepša i ukrasi životni prostor, kako odraslih, tako i djece“, rekla je Zrnićeva.

Ona je dodala da su u planu bile i zajedničke radionice, ali ih zbog epidemiološke situacije nije bilo moguće organizovati u prostorijama biblioteke, pa su svi učesnici radili samostalno.

Zrnićeva je istakla da je fokus kostajničke biblioteke i dalje na čitanju i očuvanju knjiga, te stvaranju i zadržavanju već postojećih čitalačkih navika.

„'Udahnimo život starim knjigama' je izložba čiji je prvi i osnovni cilj da pokaže da knjiga nikada ne može izgubiti svoju vrijednost, bez obzira na to u kakvom se stanju nalazi. Osim toga, cilj je i da se u zajednički rad uključe i druge ustanove, stanovnici Kostajnice nadareni za umjetničko stvaranje, a posebno djeca svih uzrasta koja su pokazala svoje kreativno umijeće u izradi eksponata za izložbu“, kazala je Zrnićeva.

Otvaranje izložbe je u petak, 24. decembra u 17.00 časova, a posjetioci će moći da vide postavku u prostorijama biblioteke svaki radni dan od 7.00 do 15.00 časova do 15. januara iduće godine.

Na prethodno postavljenoj fotografiji je jedan od eksponata izložbe, premijerno prikazan na internet stranici Radija Kostajnica, a ujedno je i poziv da odete u biblioteku i pogledate cijelu izložbu, izaberete za sebe neku zanimljivu knjigu i dio hladne zime provedete čitajući.