Boračka organizacija opštine Kostajnica obilježila je danas Dan boraca opštine, 7. juli.

Vijence na spomen obilježje borcima poginulim u Odbrambeno-otadžinskom ratu položila je delegacija opštinske boračke organizacije i načelnik opštine Drago Bundalo.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Kostajnica Miroslav Marinković izjavio je Radiju Kostajnica da je najveći problem boračkih kategorija njihova zapostavljenost u društvu.

''Nije to u pitanju materijalna kriza - koliko je moralna zapostavljenost boraca. Kad je trebalo ići u rat onda je sve bilo obezbijeđeno, a sad je to malo drugačije'' - rekao je Marinković.

Marinković ipak ističe da je na području opštine Kostajnica dosta toga urađeno.

''Možemo reći da smo stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i RVI od prve do četvrte kategorije uspješno završili. Možda imamo još jedan do dva slučaja koje trebamo materijalno pomoći. Djeca poginulih boraca su uglavnom zaposlena... Ne možemo reći da je stanje sjajno, ali nije ni kritično'' - kazao je Marinković.

Učesnik odbrambeno otadžbinskog rata i borac prve kategorije Dragoja Đajić smatra da bi položaj boraca mogao biti puno bolji.

''Mislim da se ovim kategorijama ne pridaje dovoljno pažnje, i uprkos teškoj ukupnoj situaciji, kompletno društvo bi se ipak trebalo za njih malo više pobrinuti'' - rekao je Đajić.

U Odbrambeno-otadžbinskom ratu učestvovalo je 850 boraca sa područja opštine Kostajnica koji su prošli gotovo sva ratišta, od sarajevskog, dobojskog, srbobranskog, grahovskog do Suve Međe.

Za stvaranje Republike Srpske živote je dalo 40 boraca, a ranjeno ih je 124.