Pisac i novinar Mihajlo Orlović promovisao je sinoć svoj roman Sivi kaput u NB ''Nevenka Stanisavljević'' u Kostajnici.

 

O romanu je govorio novinar Bogdan Ristić koji kaže da je Sivi kaput zanimljiva autobiografska ispovijest koja obuhvata period od najranijeg djetinjstva do piščevih fakultetskih dana.

U izjavi za Radio Kostajnicu, autor Mihajlo Orlović je rekao da je Sivi kaput priča o dječaku koji uprkos teškom djetinjstvu pronalazi svoj životni put. 

''Sivi kaput ili Hronika jednog sjećanja, kako sam roman isprva nazvao, je priča o dječaku Andriji Plotoviću iz jednog sela ispod Grmeča koji je rano ostao bez roditelja, te se otisnuo u svijet u kome biva suočen sa svim njegovim nepravdama'', rekao je pisac.

Prema njegovim riječima, iako je mali i nemoćan, dječak uspijeva da prebrodi sve teškoće i pronalazi put do uspjeha.

''Sivi kaput je metafora, kao krilo ispod kojeg bi se Andrija mogao sakriti i zaštititi. Tako i ja pokušavam da za svog junaka u romanu pronađem spas i darujem mu sjećanje na kaput sa zakrpom koji je nosila njegova majka. Dječakova potraga u romanu je zapravo potraga i koračanje za sivim kaputom, odnosno likom majke. Sivi kaput je njegova motivacija i vodilja u bolji život'', kaže pisac.

On ističe da je srećan čovjek koji je imao lijepo djetinjstvo i dodaje da je njegovo bilo teško, ali bogato.

''Moje djetinjstvo nije bilo siromašno, već ispunjeno i bogato ljudima i događajima, što mi je omogućilo da stvorim bogatstvo kao zreo čovjek, a to bogatstvo je moja literatura. Moja sreća je što sam u djetinjstvu stekao iskustvo koje sada krčmim pišući knjige'', navodi Orlović.

Mihajlo Orlović poznato je televizijsko lice, ali i plodan pisac koji je napisao 20 knjiga poezije, proze i zapisa. Sivi kaput je njegov najnoviji roman, a trenutno priprema roman Vrtlog.

Na pitanje da li je prvo pisac ili novinar, Orlović odgovara:

''Čovjek je pisac svog kraja gdje god da ode i da živi. Ja sam prvo pisac, a kao novinar radim iz nužde, jer od nečega mora da se živi. Sve svoje lijepo uložio sam u sebe kao pisca.''

 Pisac dodaje da knjiga smiruje, produhovljuje i čini ljude srećnima i poručuje:

 ''Nesrećna je kuća koja nema knjigu i nesrećan je čovjek koji ne pročita bar jednu knjigu mjesečno, jer čitanje je veliko bogatstvo!''