Dramski studio “M.A.S.K.E.” Narodne biblioteke “Nevenka Stanisavljević” iz Kostajnice nastupiće na 19. Festivalu omladinskih pozorišta Republike Srpske u Rudom, rekla je Radiju Kostajnica direktor biblioteke Svetlana Đurđević.

 

Prema njenim riječima, M.A.S.K.E. će se predstaviti predstavom “Retrospekcija” čija je tema štetnost alkohola, droge i drugih ovisnosti za mlade ljude.

„Predstavu u režiji Valentine Petrović po autorskom tekstu Valentine Petrović i Dragane Borojević igraju Dragana Borojević, Marija Šarengaća, Srđan Šipka, Sara Vukojević, Valentina Sekulić, Tamara Sekulić, Mario Midžić, Željko Maksimović, Sergej Đurić i Lara Kljajić“, rekla je Đurđevićeva.

U takmičarskom dijelu festivala, koji traje od 20. do 24. oktobra, učestvovaće pozorišne grupe iz Banja Luke, Zvornika, Trebinja, Mrkonjić Grada, Ruda i Kostajnice, a dramski studio M.A.S.K.E. nastupa u četvrtak, 22. oktobra.

Đurđevićeva je podsjetila da je kostajnički dramski studio ove godine, 15. oktobra, obilježio deset godina rada.

“Narodna biblioteka „Nevenka Stanisavljević“ održala je u ljeto 2010. godine prvu ljetnu školu glume. Dramski studio „M.A.S.K.E.“ je 15. oktobra te godine imao svoju prvu premijeru sa predstavom „Buđenje pozorišta“. U pitanju je bila završna kolaž-predstava ljetne škole glume“, kazala je Đurđevićeva.

Do danas su kroz dramski studio prošli mnogi mladi ljudi koji gaje ljubav prema pozorištu, glumi i režiji.

„Imalo smo 27 premijera, nastupe na festivalima širom Republike Srpske na kojima smo dobijali brojne nagrade i priznanja i bili smo domaćini 17. Festivala omladinskih pozorišta Republike Srpske 2017. godine“, navela je Đurđevićeva.

Ona je dodala da ansambl sada ima 18 članova i da je bitno podmlađen, a okuplja uglavnom srednjoškolce i starije učenike osnovne škole.