Epidemija virusa korona uzrokovala je mnoštvo problema i neizvjesnost, ali nije uspjela suzbiti čovjekovu maštu i strast za sticanjem novih znanja.

U vrijeme izolacije i socijalnog distanciranja mnogi su razonodu i utjehu našli u knjigama. To potvrđuju i podaci iz Narodne biblioteke „Nevenka Stanisavljević“.

Direktor ove ustanove Svetlana Đurđević rekla je Radiju Kostajnica da je povećan broj korisnika i posuđenih knjiga od kada je počela epidemija virusa korona i preporučen boravak kod kuće.

„Od 16. marta do danas evidentirali smo 352 posjete korisnika i 695 posuđenih knjiga, a treba reći i da su se u biblioteku učlanili neki naši sugrađani koji do sada nisu bili korisnici biblioteke“, rekla je Đurđevićeva.

Prema njenim riječima, najviše se čita beletristika, trileri i krimići, ali i školska lektira koju posuđuju srednjoškolci i literatura koju koriste studenti.

Đurđevićeva je naglasila da radnici biblioteke preduzimaju sve higijenske mjere zaštite i da se sve površine svakodnevnko dezinfikuju, a cijeli objekat u kome se nalazi biblioteka do sada je dezinfikovan tri puta.

„Ulazak u biblioteku dozvoljen je isključivo sa maskom i rukavicama i to samo jednom korisniku u određenom momentu, a korisnici koji čekaju dužni su da održavaju rastojanje od najmanje jedan metar. Izdavanje knjiga se vrši bez slobodnog pristupa fondu, a knjige koje korisnici vrate izdvajaju se na tri dana i tek nakon toga vraćaju na police“, objasnila je Đurđevićeva.

Ona je dodala da u periodu epidemije biblioteka ne ograničava broj knjiga koje se mogu posuditi, kao ni rok vraćanja.

„Trudimo se da građanima olakšamo ovaj težak period. Na našem fejsbuk profilu dijelimo linkove pozorišta i muzeja, a sve sa ciljem da se prebrodi ovo teško vrijeme i da potraga za znanjem ne nestane, već da ojača otkrivanjem nekih novih načina za njegovo sticanje“, kazala je Đurđevićeva.

Biblioteka radi sa korisnicima svaki radni dan od 8.00 do 13.00 časova i raspolaže fondom koji broji 23.731 bibliotečku jedinicu i nebrojene lijepe pisane riječi.

A lijepa pisana riječ pruža nam mogućnost bijega od stvarnosti ili jednostavno prikupljanja novih korisnih saznanja.

Zato ovo vrijeme socijalne distance možemo iskoristiti i nadoknađujući sve ono što smo, zbog užurbanosti i zauzetosti propustili – čitajući, istražujući i upoznajući neke nove, nepoznate svijetove.