Izložbom slika i koncertom umjetničke muzike večeras je počelo obilježavanje krsne slave opštine Kostajnica i Hrama Svete Trojice Silaska Svetog Duha na apostole - Duhova.

Prema riječima Svetlane Đurđević, direktora Narodne biblioteke „Nevenka Stanisavljević“ u skupštinskoj sali u Kostajnici izložene su slike Oste Ercega iz Kostajnice i Sanje Kuleš iz Siska.

Erceg je rekao da je imao želju da se kulturno povežu Potkozarje i Podgrmeč sa susjednim krajevima u Hrvatskoj.

„Izabrao sam Kostajnicu i izložio slike koje predstavljam na svim međunarodnim izložbama jer je Kostajnica i njena smaragdna dolina moj drugi zavičaj“.

Ovaj poznati slikar, koji je rođen u Novom Gradu, već četrdeset godina slika jagodicama prstiju čime se, kako kaže, stapa sa svojim djelom ne samo na duhovnom, nego i na fizičkom planu.

Umjetnica Sanja Kuleš iz Siska slikanjem se bavi od malih nogu, kao tehniku najčešće koristi ulje na platnu, akril i kombinovane tehnike, a motivi su joj pejzaži, portreti i apstrakcija.

„Prvi put izlažem u Kostajnici i jako drago mi je da sam pozvana. Velika čast mi je da izlažem uz velikog umjetnika Ostu Ercega i nadam se da će ovakvih zbivanja biti još“, rekla je Kuleš.

Izložba slika je upotpunjena koncertom mladih banjalučkih umjetnika „Muzika na žice“ koji je osmišljen kao putovanje kroz žanrove umjetničke muzike, sa posebnim osvrtom na latino muziku. Umjetnici su kao sredstvo stvaranja muzike koristili isključivo "žice".

Ivona Šari, sopran, Nada Šarković, violina, Jelena Lukić, gitara i Nikola Jović, gitara izveli su djela umjetnika kao što su Duarte, Vilja-Lobos, Granados, Guestrin...

Jelena Lukić, student 3. godine Akademije umjetnosti u Banja Luci kaže da je publika uživala u zvucima Španije, Brazila, Engleske, koji su pretvoreni u jednu neobičnu, ali kompaktnu cjelinu.