Sportsko ribolovno udruženje „Mrena“ iz Kostajnice obilježilo je juče 20 godina postojanja i rada.

Predsjednik skupštine udruženja Slobodan Zec rekao je Radiju Kostajnica da je udruženje osnovano 1998. godine sa ciljem bavljenja sportskim ribolovom i rekreacijom, unapređenja ribolovnog turizma, očuvanja ribljeg fonda i zaštite čovjekove okoline.

Zec kaže da je od osnivanja do danas evidentirano ukupno 335 članova, a ove godine udruženje broji 56 ribolovaca.

Prema njegovim riječima, za 20 godina postojanja udruženje je realizovalo šest akcija poribljavanja, organizovalo takmičenja „Lov ribe udicom na plovak“ i školu sportskog ribolova za pionire i pionirke.

On je naglasio da „Mrena“ od ove godine po prvi put ima profesionalnu ribočuvarsku službu.

„Krajem prošle godine izvršili smo poribljavanje  Une kada smo u ovu rijeku pustili 41 kilogram šarana. Rječicu Strigovu zbog pomanjkanja sredstava nismo poribljavali, ali je ribočuvarska služba nastojala zaštititi ovaj vodotok koji je prirodno mrjestilište škobalja, mladice i klena“, kazao je Zec.

On je dodao da se udruženje finansira iz članarine, ribarskih dozvola i sredstava koja iz budžeta dodjeljuje opština Kostajnica i uspješno sarađuje sa Sportskim ribolovnim savezom RS, inspekcijskim organima, Policijskom stanicom Kostajnica, Graničnom policijom BiH, Turističkom organizacijom Kostajnica i ribolovnim udruženjima iz okruženja.

„Mrena“ gazduje ribolovnim područjem koje obuhvata rijeku Unu od Dobrljina do Babinca i njene pritoke Strigovu, Mekinju, Studenu, Taviju i Vučijak.

Udruženje od 2013. godine raspolaže ribarskom kućom na obali Une gdje je smještena kancelarija i službene prostorije.

Dvadeseta godišnjica obilježena je sjednicom skupštine udruženja na kojoj su dodjeljene plakete zaslužnim članovima, institucijama i organizacijama te zajedničkim ručkom za članove i goste uz tradicionalni riblji paprikaš.