Sportsko ribolovno udruženje „Mrena“ iz Kostajnice obilježava sutra 20 godina postojanja i rada.

 

Predsjednik skupštine udruženja Slobodan Zec rekao je Radiju Kostajnica da će ovaj jubilej biti obilježen sjednicom skupštine na kojoj će se, između ostalog, naći izvještaj o radu udruženja ze period 1998.-2018. godine te dodjelom plaketa zaslužnim institucijama, organizacijama i građanima.

Zec kaže da je evidentno smanjenje broja članova kojih je trenutno 56 i naglašava da udruženje od ove godine po prvi put ima profesionalnu ribočuvarsku službu.

„Krajem prošle godine izvršili smo poribljavanje Une kada smo u ovu rijeku pustili 41 kilogram šarana. Rječicu Strigovu zbog pomanjkanja sredstava nismo poribljavali, ali je ribočuvarska služba nastojala zaštititi ovaj vodotok koji je prirodno mrjestilište škobalja, mladice i klena“, kazao je Zec.

Prema njegovim riječima udruženje se finansira iz članarine i sredstava koja iz budžeta dodjeljuje opština Kostajnica i uspješno sarađuje sa Sportskim ribolovnim savezom RS, inspekcijskim organima, Policijskom stanicom Kostajnica, Graničnom policijom BiH, Turističkom organizacijom Kostajnica i ribolovnim udruženjima iz okruženja.

 

Zec je pojasnio da udruženje „Mrena“ gazduje ribolovnim područjem koje obuhvata rijeku Unu od Dobrljina do Babinca i njene pritoke Strigovu, Mekinju, Studenu, Taviju i Vučijak.

„Mrena“ raspolaže ribarskom kućom na obali Une gdje svake godine organizuje takmičenje 'Lov ribe udicom na plovak' koje okuplja veliki broj takmičara u kategoriji pionira i seniora.

Sjednica skupštine udruženja biće održana sutra, a zatim slijedi zajednički ručak za članove i goste.