Opština Kostajnica i autor prof.dr Fikret Midžić sinoć su u Kostajnici promovisali knjigu ’’Kostajnica: geografsko-istorijske, vojno-odbrambene i društveno-ekonomske pretpostavke od najstarijih vremena do 1918. godine’’.

 

Prema riječima pisca, polazna tačka istorijske publikacije o Kostajnici jeste njena tvrđava, granica i teritorija koje su prilagođavane i mijenjane pod uticajem istorijskih prilika.

U izjavi Radiju Kostajnica autor je rekao da monografija obuhvata istoriju Kostajnice od najstarijih vremena do 1918. godine sa akcentom na razgraničenje.

''Obrađene su sve istorijske faze, istorijski procesi, od arheologije, ilirskih plemena koja su naseljavala ovaj prostor, srednjovjekovni period, osmanski period i završava se austro-ugarskim periodom. Poseban akcent sam stavio na granicu koja je definisana na ovom prostoru 1699. godine, poslije Karlovačkog mira i ja sam pokušao da, na osnovu neke nove arhivske građe i originalnih izvora, dam  viđenje kako se ondašnje definisanje granice reflektuje na današnju granicu'', rekao je pisac.

On je izjavio da bi knjiga trebalo da bude poticaj za stvaranje novih istoriografskih stranica koje će objediniti događaje i stanovništvo Kostajnice u burnom 20. vijeku i dodao da je ovaj istorijski rad vrijedan dokument koji ostaje kao pisani izvor stručnoj javnosti, ali prije svega građanima Kostajnice. 

O ovom izuzetnom i, za Kostajnicu, veoma važnom istorijskom radu, osim autora, govorili su i recenzenti prof.dr Zoran Kalinić i prof.dr Emin Mesić.

Knjiga o Kostajnici prilika je i motiv novim generacijama za istraživanje, rekao je prof.dr Zoran Kalinić

''Sa radošću sam pročitao tekst Fikreta Midžića i rekao bih da je to jedna dobra osnova i jedno dobro istraživanje uslova razvoja Kostajnice kroz vijekove. Ovdje su dolazili razni narodi, neki silom, neki milom, a tako su i odlazili. Na novim generacijama je prilika da, čitajući knjigu, istražuju neke njene fenomene koji nisu do kraja objašnjeni i da to bude motivacija za neke nove izazove, nove knjige, nove monografije'', kaže recenzent prof.dr Kalinić.

Naručilac i izdavač je opština Kostajnica, a ovim poduhvatom ostvareno je dugotrajno nastojanje i budućim naraštajima ostavljen je zapis o svemu što je Kostajnicu učinilo gradom kakav je danas, počevši od istorijskih i društvenih do kulturnih, ekonomskih i svih drugih okolnosti koje su se kroz vrijeme smjenjivale na području Kostajnice.

Načelnik opštine Kostajnica Drago Bundalo naglasio je da je knjiga značajna jer istražuje istorijske aspekte razgraničenja u dolini rijeke Une.

''Opština Kostajnica je inicirala i finansirala izdavanje ove knjige. Mi želimo da vidimo istorijske aspekte granice i razgraničenja u dolini rijeke Une. Knjigu ćemo svakako koristiti kao materijal i da pomognemo rad Komisije za razgraničenje BiH'', rekao je Bundalo.  

Knjiga je štampana u 500 primjeraka tvrdog poveza i sadrži 369 stranica teksta i bogatih ilustracija.