Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave Civilne zaštite Mile Međed, izjavio je danas da će uz pomoć Vlade Republike Srpske biti sanirane kritične tačke u Kostajnici, gdje je obilna kiša juče uzrokovala bujično izlivanje potoka Bubnjarica i prouzrokovala štete na stambenim i poslovnim objektima i saobraćajnoj infrastrukturi.

Tokom posjete Kostajnici Međed je obišao poplavljene dijelove grada i razgovarao sa načelnikom opštine Kostajnica Dragom Bundalom.

''Načelnik me upoznao sa razlozima nastanka poplava kao i sa prijedlogom načina rješavanja. Trebalo bi da se u najskorije vrijeme izvrši čišćenje i proširenje potoka Bubnjarica, kako nove padavine ne bi izazvale slične poplave'' – rekao je Međed.

On je naveo da se radi o projektu vrijednosti 20.000 do 30.000 KM za što sredstva mogu obezbijediti Republička uprava Civilne zaštite i Vlada RS.

Načelnik opštine Kostajnica Bundalo je istakao da je najveće probleme u jučerašnjoj poplavi stvorilo izlivanje potoka Bunjarica i da očekuje pomoć Vlade u rješavanju ovog problema.

''Konstatovali smo da juče grad nije ugrozila rječica Tavija, nego da je najveći problem Bubnjarica. Dogovoreno je da zajednički djelujemo prema Vladi RS da nam obezbjedi sredstva kako bi na Bubnjarici kako bi bio urađen novi pločasti propust na mjestu na kojem je bilo usko grlo'' – rekao je Bundalo.

On je istakao da je ostalo da se riješi pitanje betoniranja korita rječice Tavije i izrazio nezadovoljstvo sporošću procedura provođenja tendera i izbora izvođača od strane preduzeća ''Vode Srpske''.

''Svjetska banka je obezbjedila neophodna sredstva, ali tromošću u provođenju procedura svi smo ugroženi. 'Vode Srpske' još uvijek nisu, nakon poništenja prethodnog tendera, raspisale novi tender za izvođenje ovih radova'' – kazao je Bundalo.

Prema riječima načelnika opštine sve nadležne službe danas rade na otklanjanju šteta od jučerašnje bujične poplave.

''Angažovali smo mehanizaciju koja radi na sanaciji lokalne putne mreže, a vatrogasci peru ulice. Imenovana je komisija za popis šteta i nadam se da će Vlada RS pomoći da oštećeni građani dobiju dio sredstava'' – zaključio je Bundalo.