Od prvog javljanja spikera “Radija Kostajnica” prošlo je gotovo tri decenije. Preduzeće danas obilježava 28. rođendan i krsnu slavu-Miholjdan.

Kostajnički radio je počeo emitovanje programa 20. avgusta 1995. godine iz tadašnjeg Kafe bara Berlin.

Uslijedili su septembarski dani odbrane, odnosno napad hrvatske vojske na zapadnokrajiške opštine Kozarsku Dubicu, Novi Grad i Kostajnicu, a radio daje svoj doprinos emitujući program sve vrijeme i izvještavajući stanovništvo u ratnim uslovima.

Početkom oktobra iste godine preduzeće je od Regulatorne agencije za komunikacije dobilo i formalnu dozvolu za emitovanje i zvanično je počelo sa radom 12. oktobra 1995. pod tadašnjim imenom "Radio Srpska Kostajnica", a ovaj datum, odnosno Miholjdan izabran je za krsnu slavu preduzeća.

Od 1995. godine, stasavali smo i razvijali se zajedno sa našom novoformiranom opštinom, te postali dio svakodnevice naših slušalaca, ispunjavajući odgovorno osnovni zadatak-radijsko informisanje lokalnog stanovništva.

Značaj lokalnih radio stanica, među kojima je i Radio Kostajnica, ogleda se u izvještavanju o specifičnostima mikroregija, koje najbolje mogu osjetiti i prepoznati upravo njihove radijske stanice, a zatim ove informacije prenijeti do slušalaca i većih medijskih kuća i agencija.

Osim redovnog izvještavanja o važnim segmentima života u našoj lokalnoj zajednici, značaj Radija Kostajnica posebno je došao do izražaja u kriznim situacijama, kao što je bio slučaj u ratnim uslovima, za vrijeme poplava, epidemije virusa korona i zemljotresa.

Kroz objektivno prenošenje informacija, uvažavanje različitosti, istraživanje bliže i dalje prošlosti Kostajnice, te kroz učešće u obilježavanju značajnih datuma, sportskim, zabavnim i kulturnim manifestacijama, cilj kostajničkog radija je stvarati pozitivan uticaj u lokalnoj zajednici i doprinijeti međusobnoj toleranciji i napretku.

U momentu obilježavanja 28 godina postojanja Radio Kostajnica emituje program u otežanim uslovima i suočava se sa teškom finansijsko-materijalnom situacijom.

Zbog oštećenja objekta u zemljotresu, preduzeće je u privremenom smještaju, a program se bez zvučne izolacije emituje iz jedne prostorije u kojoj su organizovani studio, režija i redakcija.

Ipak, uprkos nedostatku finansija, opreme i adekvatnog prostora za rad, kolektiv preduzeća je odlučan u namjeri da informacije svakodnevno stižu do naših slušalaca i da radio ostane važan dio društvenog života opštine Kostajnica.

Zato budite sa nama na 101.6 radio talasima od ponedjeljka do subote od 8.00 do 16.00 časova ili pronađite našu internet stranicu www.radiokostajnica.com.