Slike govore više od riječi – kiša je padala sat vremena i Kostajnica je poplavljena. Toliko je jako udarila na grad da su se ljudi krstili.

Zbog kiše su nabujali potoci na okolnim brdima. Svom silinom, voda se sručila na stambena naselja.

Podivljale bujične vode sa brda oko Kostajnice u grad su nanijele blato i mulj. Mašine su satima pokušavale da očiste ulice.

Kako je voda nagrnula, tako se i povukla. Za manje od sat vremena više je nije bilo, ali je ostavila probleme. Komunalci su odmah izašli da čiste, ali im nije lako. Nanosi na ulicama su veliki, saobraćaj otežan.

“Ima nekoliko zaplavljenih objekata, a veliki su i nanosi na kolovozu. Jedinice Civilne zaštite, Komunalnog i Vatrogasne jedinice uklanjaju posljedice”, kaže Zoran Kos, načelnik Štaba civilne zaštite opštine Kostajnica.

Na teren je izašao i načelnik. Drago Bundalo kaže da je nenormalno da padne toliko kiše za tako malo vremena. I to nije prvi put. Dok razmišlja o rješenjima, poput novih propusta koji bi odvodili bujične vode, žao mu je što se malo ko sjetio da pomogne Kostajnici.

“Mogu vam reći da niko od nadležnih službi nije nazvao niti se obratio, mislim na više instance, jedino što me nazvao gradonačelnik Prijedora i ponudio svu pomoć u otklanjanju šteta”, naveo je Drago Bundalo, načelnik opštine Kostajnica.

Kostajnica je, ljeti, često na udaru bujičnih voda, jer i malo jači pljusak pravi pometnju u gradu. Prije dvije godine, čak, dva puta u deset dana.

Uređenje korita potoka koji protiče kroz centar grad privodi se kraju. Ali valja, što hitnije, riješiti problem na brdima sa kojih, sada, vreba opasnost.

Tekst: atvbl.com