Drevni običaj “lilanje” ili “paljenje lila” i ove godine je oživljen u Kostajnici.

Plamene buktinje mogle su se vidjeti širom opštine, a najviše lila je zapaljeno u Taviji i Pobrđanima, gdje je bilo organizovano okupljanje i paljenje lila.

U organizaciji roditelja i djece iz Tavije, a pod pokroviteljstvom opštine Kostajnica lilijada u ovom naselju je okupila veliki broj građana, održana su i takmičenja za djecu u sportskim disciplinama, izbor najljepše i najmlađe lile, a za svu djecu je obezbijeđena besplatna hrana i piće.

Načelnik opštine Kostajnica Nikola Janjetović je uručio nagrade najboljim učesnicima, istakavši da je opština podržala ovu manifestaciju, što će činiti i u narednom periodu kako bi se sačuvala tradicija i običaji naroda s ovih prostora.

„Ono što nas posebno raduje je veliki broj najmlađih stanovnika, ne samo naše opštine, nego i iz okruženja. Garant opstanka ove manifestacije je i to što su organizatori djeca iz naselja Tavija", rekao je Janjetović.

On je dodao da je u organizaciji Turističke organizacije opštine Kostajnica, takođe pod pokroviteljstvom opštine, sinoć i u selu Pobrđani organizovano paljenje lila.

Danas se tradicija paljenja lila veže za hrišćanstvo, odnosno za praznik Petrovdan. Paljenjem lila uoči praznika Svetog Petra i Pavla odaje se počast ranim hrišćanima koji su spaljivani zbog vjerskih uvjerenja.

Međutim, smatra se i da je ovaj narodni običaj stariji i da seže do vremena Starih Slovena. Prema tom tumačenju, ovaj paganski obred se čini radi zaštite stoke i biljaka: Da bude stoka rodna, a godina plodna. Vatra i plameni jezici u tami noći plaše i tjeraju mračne sile štiteći tako životinje i usjeve.

Kako god, bilo da je hrišćanski ili staroslovenski običaj, večernje nebo nad Kostajnicom sinoć je bilo obasjano vatrama zaštitnicama, iskrama dječijih osmijeha i toplinom naše kulturne baštine, koja se ne smije prepustiti zaboravu.