Jednoredni tamnoplavi blejzer sa dva srebrna dugmeta, bijela košulja kratkih rukava, tamnoplava kravata, jednobojne srednje sive pantalone bez manžetni i crne cipele. Tako izgleda uniforma koju Kostajničanka Ilijana Miljuš oblači kad kreće na karate takmičenje da obavlja dužnost glavnog republičkog sudije.

Ova 22-godišnja djevojka iz Kostajnice karateom se bavi 15 godina i vlasnik je crnog pojasa, 2. DAN, a zvanje glavnog republičkog karate sudije stekla je u oktobru ove godine.

Ilijana je rođena u Italiji, gdje je trenirala karate sedam godina, a 2013. godine dolazi u očevo rodno selo Gornju Slabinju. U kostajničkoj srednjoj školi stekla je zvanje fizioterapeutskog tehničara. Istovremeno nastavlja da trenira karate u Karate klubu „Knešpolje“ u Kozarskoj Dubici.

2017. godine odlazi u Banja Luku i upisuje fakultet, a danas je student četvrte godine italijanskog jezika i književnosti.

„Kada sam došla u Banja Luku zainteresovala sam se da budem karate sudija. U početku sam mislila da je nemoguće da to postignem, ali nakon toliko godina treninga, shvatila sam da je to još samo jedna stepenica koju moram preći“, priča Ilijana.

Dodaje da je prvo položila ispit za pomoćnog, a zatim i za glavnog regionalnog sudiju.

„U početku je bilo iscrpljujuće jer treba mnogo koncentracije, ali poslije nekoliko suđenja, postalo je zanimljivo i više nije bilo straha i napetosti“, kaže ona.

Prema njenim riječima, značajnu ulogu na njenom putu imao je i Rajko Vučičević, selektor karate reprezentacije Srpske i član Sudijske komisije Svjetske karate konfederacije.

„Rajko Vučičević me je pozvao da polažem za pomoćnog republičkog sudiju. Imala sam tremu, ali sam i tu prepreku uspješno prošla, a onda sam u oktobru ove godine položila i ispit za glavnog republičkog karate sudiju. Sreća je bila neopisiva!“, kaže Ilijana.

Ona je navela da je odgovornost velika, dodajući da je zadatak glavnog sudije, između ostalog, da rukovodi mečom, dodjeljuje poene na odluke pomoćnih sudija, traži preispitivanje odluke pomoćnih sudija, izrekne i objavi kazne i opomene, da riješi neriješeni rezultat i proglašava pobjednika.

Međutim, istakla je da se ovim neće zadovoljiti i da ima želju da, kad bude spremnija i iskusnija, postane pomoćni državni sudija.

Ova pozitivna sportska priča se, dakle, nastavlja.

Ilijani želimo dobru koncentraciju, pravedno rasuđivanje i puno sreće na putu do državnog karate sudije!

 

Autor: Radio Kostajnica