Gradski park u Kostajnici, zahvaljujući Omladinskom klubu “Fenix”, odnedavno krasi kostajnički unski čamac koji je već sada postao atrakcija.

“Stole”, kako su čamac nazvali u “Fenixu”, po Stojanu Stoli Dejanoviću koji je podržao ove mlade ljude, oslikan je motivima Kostajnice, među kojima su Una, brdo Balj, kesten i vjerski objekti, a ukrašen je drvenim veslom sa natpisom “Una, jedna jedina”.

Na taj način ovaj čamac je postao živopisna i zanimljiva turistička razglednica koja je objedinila gotovo sve ono što Kostajnica nudi.

Iz “Fenixa” poručuju građanima i turistima da je dozvoljeno fotografisanje u čamcu, ali i da se na njegove ivice ne penje i ne naslanja, da se oko i u čamac ne baca smeće, te da paze da ne polome veslo.

Kostajnički unski čamac karakterističan je za područje opštine Kostajnica, a odlikuje se pokretljivošću, lakim upravljanjem, plitkim gazom i prostranošću.

Prilagođen je za ovo područje toka Une čije je korito specifično zbog sedrenih tvorevina, posebno u ljetnim mjesecima kada je vodostaj niži.

Izrađuje se od kvalitetnog drveta-hrasta, kestena, divlje ili domaće topole i crvene vrbe.

Pokreće se čakljom, veslom i vanbrodskim motorom za koji se izrađuje nosač na krmi čamca.

Tačna vremenska odrednica nastanka dizajna i oblika kostajničkog čamca, kakvog poznajemo danas, nije utvrđena.

U svakom slučaju, Una na području Kostajnice nosi i ljuljuška lađe sa ljudima i tovarima već nekoliko vijekova, a pisani dokaz o tome autor je pronašao u dokumentima iz prve polovine 18. vijeka.

Nekad su lađe korištene za potrebe trgovine i putne komunikacije, a danas u rekreativne, ribolovne i turističke svrhe.

Kako god, čamac je jedno od zanimljivih obilježja Kostajnice, živo kulturno dobro, izvor naše sreće i zadovoljstva u ljetnim mjesecima.

Vožnja u čamcu, blagi povjetarac, vrelo sunce koje se ogleda u smaragdnoj vodi, nezamjenjivi miris Une i ruka putnika koja siječe talase i diže kapljice u vazduh… Postoji li ljepše mjesto na svijetu?

 

AUTOR: Radio Kostajnica

FOTO: Radio Kostajnica