Vlasnici traktora iz opštine Kostajnica danas su se u Petrinji kod Kostajnice podsjetili na zakonsku obavezu korišćenja žutog rotacionog svjetla tokom vožnje na javnim putevima u Republici Srpskoj, kao i na značaj poštovanja propisa iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, bezbjednog upravljanja traktorom, ali i bezbjednog prevoza lica i tereta na traktoru i traktorskoj prikolici.

Predavanje za vlasnike traktora iz Kostajnice održano je u okviru republičke saobraćajno-preventivne kampanje „Osvjetlaj obraz domaćine! Označi traktor žutim rotacionim svjetlom“, u organizaciji Auto-moto društva „Kostajnica“, Policijske stanice Kostajnica i Auto-moto saveza RS.

Predavanje je održao predstavnik AMS RS, saobraćajni stručnjak Mićo Miljević. Po završetku predavanja vozačima traktora su uručena žuta rotaciona svjetla, svjetlo-reflektujući materijali i saobraćajno-preventivne brošure.

Kampanja se sprovodi u više gradova i opština Republike Srpske. Sprovode je Auto-moto savez RS sa 49 Auto-moto društava, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS, Ministarstvo saobraćaja i veza RS, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, društveno odgovorna kompanija „Optima grupa“ i lokalne zajednice.

Realizacijom aktivnosti „Osvjetlaj obraz domaćine, označi traktor žutim rotacionim svjetlom“ očekuje se veće poštivanje propisa i povećan oprez vozača traktora i ostalih poljoprivrednih mašina, kako u radu na njivi i u šumi, tako i na javnom putu, veći stepen tehničke ispravnosti, veće korištenje rotacionog svjetla prilikom kretanja na javnom putu, što predstavlja i zakonsku obavezu ove kategorije vozila.

 

Izvor: AMS RS