Mala pričaona koja radi u okviru Narodne biblioteke „Nevenka Stanisavljević“ u Kostajnici danas obilježava 25 godina rada.

15. februara 1996. godine bajkovita vrata pričaone otvorena su prvim mališanima. Oni su danas već odrasli ljudi i imaju svoju djecu koja se, baš kao i oni nekada, upoznaju sa knjigom i sa novim prijateljima u Maloj pričaoni.

Prva generacija pričaone brojala je 70 polaznika, a od tada do danas kroz pričaonu je prošlo 1155 djece.

Direktor biblioteke Svetlana Đurđević, koja je 1996. godine pokrenula ovu priču, kaže da je ideja bila da se knjiga približi djetetu u najranijoj dobi.

„Cilj pričaone je bio, a takav je i ostao, da se stvori trajna ljubav između djeteta i knjige, te da djeca u lijepoj pisanoj riječi pronađu zadovoljstvo, a ne obavezu“, rekla je Đurđevićeva.

Kako je istakla, ovaj cilj se u pričaoni ostvaruje kroz igru, zabavu, maštu i prijateljstvo, te kroz priče i bajke koje su početna stanica putovanja u divni svijet knjige.

„Najznačajniji pokazatelj uspjeha je zainteresovanost djece za knjige i čitalačka struktura koju, za razliku od one prije postojanja pričaone, već duže vrijeme čine i djeca predškolskog uzrasta“, naglašava Đurđevićeva.

Prema njenim riječima, u okviru Male pričaone organizuju se i kreativno-edukativne radionice, posvećene značajnim datumima, opštinskim praznicima i drugim važnim temana, u kojima učestvuju i roditelji provodeći tako kvalitetno vrijeme sa svojom djecom.

Mala pričaona je iznjedrila i kostimiranu predstavu „Šara vara buba mara“ koje se i danas sjećamo.

„Šara je prvi put prikazana 1998. godine kao pozdrav proljeću, da bi kasnije bila dio duhovske proslave, a obuhvatala je recitacije, pjesme, plesne tačke i malo pozorište. Posebno su zanimljivi bili kostimi koje su djeca nosila“, navela je Đurđevićeva.

Ona kaže da su za uspjeh 'Šare' i pričaone uopšte, osim radnika biblioteke, zaslužni i Dragana Palija, Jasmina Sasenović, Nenad Đaković, Radmila Čokić, Dada Cvijanović, Goran Bundalo, Milorad Janjuz, Mirko Đurđević, Saša Ličina, preduzeće „Sana Linea“ i opština Kostajnica.

„Povodom 25. rođendana pričaone, zahvalila bih se svim divnim ljudima koji su učestvovali u izradi kostima, koreografiji, osmišljavanju scene, radu sa djecom, koji su pomagali finansijski i koji su svojim angažovanjem pomogli i doprinijeli da pričaona živi i da danas obilježavamo jubilej“, rekla je Đurđevićeva.

Dodala je da 25. generacija Male pričaone ima 19 polaznika.

„Velika je razlika u broju djece tih devedesetih godina i sada. Međutim, mi i dalje radimo sa istim žarom, jednako smo posvećeni svakom djetetu i jednako zainteresovani da svakom mališanu približimo knjigu“, ističe ona.

I tako, već 25 generacija djece u maloj pričaoni uči voljeti knjigu i držati olovku, a zauzvrat podučavaju o ljubavi i iskrenosti koje još samo djeca mogu da pruže.

Srećan rođendan!