Opština Kostajnica i Fondacija Mozaik iz Sarajeva potpisali su danas Memorandum o saradnji u okviru kojeg će partnerski doprinijeti nastavku razvoja programa Omladinska banka Kostajnica i razvoju društvenog preduzetništva mladih.

 

Memorandum, koji će biti realizovan u periodu od decembra 2016. do decembra 2018. godine, u ime opštine Kostajnica potpisao je načelnik opštine Drago Bundalo, a u ime Fondacije Mozaik direktor Zoran Puljić.

Opština se potpisom na Memorandum obavezala na podršku u stvaranju podsticajnog okruženja za razvoj društvenog preduzetništva za mlade.

Zajednički fond za društveno inovativne projekte Omladinske banke u dvogodišnjem periodu trajanja ovog Memoranduma će iznositi 15.000 KM. Mozaik će obezbijediti iznos od 6.000 KM, a Opština će obezbijediti iznos od 9.000 KM.

Troškovi programskih aktivnosti Omladinske banke u dvogodišnjem periodu trajanja ovog Memoranduma će iznositi 19.000 KM. Mozaik će obezbijediti sredstva u iznosu od 18.000 KM, a Opština od 1.000 KM.

Direktor programa Fondacije Mozaik Željko Pauković rekao je je u izjavi Radiju Kostajnica da se opština Kostajnica pridružila porodici partnera Fondacije na podršci implementacije programa Omladinske banke.

''Radi se o programu koji je od 2008. do 2016. godine omogućio da se podrži 1578 projekata mladih ljudi ukupne vrijednosti 5.700 000 KM. Ono što je bitno je da se kroz ovaj program omogućava mladim ljudima, članovima neformalnih grupa, da mogu razvijati svoje projekte i rješavati neke probleme u lokalnim zajednicama; bilo da je to uređenje prostora za mlade ili projekte vezane za kulturu, edukaciju  odnosno sve ono što je definisano u omladinskoj politici ili što mladi prepoznaju kao prioritete'' - rekao je Pauković. 

Katica Smiljanić, koordinator Centra za mlade Kostajnica i predstavnik neformalne grupe mladiha koja je već učestvovala u realizaciji ovog projekta, iznijela je svoja iskustva.

''Mi smo kao neformalna grupa ove godine imali priliku da učestvujemo u ovom projektu i realizovali smo projekat uređenja javne površine iza zgrade Magistrata. Imali smo veoma dobra iskustva i zahvaljuemo se Fondaciji Mozaik, opštini Kostajnica i drugim donatorima koji su pomogli realizaciju ovog projekta'' - rekla je Smiljanićeva. 

Ona  je pozvala i druge mlade sa područja opštine da se sa svojim idejama ukijuče u realizaciju ovog projekta.