Početkom avgusta 1995. godine u ratnim dejstvima pala je Republika Srpska Krajina. 5. avgusta te godine radnici su demontirali opremu Srpskog radija Kostajnica koji je emitovao program u Kostajnici na lijevoj obali Une i dopremili u Kostajnicu u Republici Srpskoj. Nakon samo nekoliko sati počelo je emitovanje programa iz prostorija „stare škole“. Tako je počela priča o Radiju Kostajnica koji danas obilježava punih 25 godina postojanja i rada.

Već narednog dana stigla je naredba da se oprema i radnici upute ka Istočnoj Slavoniji, u Vukovar.

Poslije dvodnevnog putovanja u konvoju do Banja Luke radnici Momčilo Nožinić i Darko Crljenica su odlučili da ne nastave put ka Vukovaru. Oprema je istovarena u Banja Luci, ostvaren je kontakt sa tadašnjim rukovodstvom opštine Kostajnica i sa predsjednikom Rankom Milašinom dogovoren je povratak u Kostajnicu.

Oko 20. avgusta počelo je emitovanje programa iz Kafe bara Berlin.

Posebnu ulogu u tom vremenu kostajnički radio je imao tokom napada hrvatskih snaga na Kostajnicu, Kozarsku Dubicu i Novi Grad 18. i 19. septembra 1995. godine. Uz dobro organizovanu odbranu grada i odlučnost svih struktura vlasti i neprekidno emitovanje programa doprinijelo je da stanovništvo u tim teškim trenucima ostane na svojim ognjištima.

Već početkom oktobra iste godine radio je dobio i formalnu dozvolu za emitovanje i zvanično je počeo sa radom 12. oktobra 1995. pod imenom "Radio Srpska Kostajnica". Taj datum, odnosno Miholjdan izabran je za krsnu slavu preduzeća.

2001. godine radio je izgubio dozvolu za emitovanje, a zvanični razlog je bio nedostatak adekvatne opreme.

Nova oprema je nabavljena i radio preimenovan u “Radio Kostajnica”, pa je dozvola dobijena 2004. godine, čemu su doprinijeli uprava preduzeća, načelnik opštine Drago Bundalo i predsjednik Skupštine opštine Rade Maleš.

Od tada Radio Kostajnica emituje program uz dugoročnu dozvolu Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

Uređivačkom politikom i programskim ciljevima definisano je zadovoljenje potreba slušaoca za sadržajnim i objektivnim informacijama iz svih područja društvenog života, prije svega opštine Kostajnica, a zatim i drugih slušaoca do kojih doseže signal Radija Kostajnica.

U muzičko-zabavnom segmentu posebna pažnja posvećena je emitovanju sadržaja prihvatljivih svim starosnim, etničkim i obrazovnim grupama.

Ove vrijednosti Radio Kostajnica je razvio kroz objektivno prenošenje informacija, stavova i viđenja, te na tolerantnoj komunikaciji i uvažavanju svih vrsta različitosti, a sve sa ciljem stvaranja pozitivnog uticaja u lokalnoj zajednici.

Osim redovnih obaveza u vezi sa emitovanjem programa, kostajnički radio je bio i dalje jeste inicijator, suorganizator ili medijski pokrovitelj brojnih kulturnih, spotrskih i zabavnih manifestacija, među kojima su „Djeca pjevaju hitove“, „Ljetna liga“, „Kestenijada“, obilježavanje krsne slave opštine-Duhova, Streetball, humanitarne akcije...

Značaj radija za lokalno stanovništvo posebno dolazi do izražaja u kriznim situacijama, kao što je bio slučaj za vrijeme poplava, pa i sada za vrijeme epidemije virusa korona. Obezbijeđen je i direktan prenos sjednica Skupštine opštine, praćenje predizbornih kampanja i izbora.

Program se emituje na frekvenciji 101.6 MHz od ponedjeljka do subote od 8.00 do 16.00 časova, a od 2017. godine, u skladu sa modernim potrebama komunikacije i informisanja, Radio Kostajnica emituje program i preko interneta putem web stranice www.radiokostajnica.com.

Preduzeće je, kao i sve male lokalne medijske kuće, nailazilo na mnogobrojne probleme, od teških poslijeratnih godina, preko ekonomske krize i njenih finansijskih posljedica, do skromnog marketinškog tržišta i zastarjele opreme.

Međutim, pokretačka snaga Radija Kostajnica je uvijek bio njegov kolektiv koji se znao nositi sa mnogobrojnim izazovima i problemima, koji je u nedostatku tehničkih sredstava znao improvizovati, koji je radio uz kašnjenja plata i koji je uvijek bio spreman dati svoje slobodno vrijeme za potrebe posla.

Mnogi od kolega, otišli su nekim drugim putem, ali i danas svraćaju "na radio" koji im je ostao u srcu i još uvijek su dio kolektiva.

Trud radnika mnogi su znali prepoznati i podržati naš rad, pa je preduzeće imalo i ima podršku i saradnju opštine, privatnih preduzetnika, javnih preduzeća i ustanova, građana…

I ono što je najvažnije pažnju naših slušaoca!

Zato se danas, kada slavimo 25 godina postojanja i rada, zahvaljujemo svima koji su bili sa nama u teškim trenucima i pomogli da opstanemo i da vam svaki dan od ponedjeljka do subote poželimo dobro jutro i dobrodošlicu na 101,6 radio talase.