Odbornici Skupštine opštine Kostajnica razmatrali su danas Informaciju o radu Komisije za izradu nacrta budžeta opštine Kostajnica u kojoj se, između ostalog, navodi da komisija nije uspjela izraditi nacrt budžeta za 2020. godinu, zbog opstrukcije načelnika opštine i načelnika Odjeljenja za privredu, finansije i društvene djelatnosti koji, kako se navodi informaciji, nisu htjeli logistički pomoći komisiji.

Komisija u odluci navodi i da ne snosi odgovornost zato što nije izrađen nacrt budžeta, jer je ozbiljno i studiozno pristupila zadatku koji je dobila od Skupštine opštine.

U informaciji stoji i da je problem kod izrade nacrta budžeta bio nedostatak podataka o obavezama opštine prema dobavljačima, kreditima, sudskim sporovima i Poreskoj upravi na ime poreza i doprinosa na plate zaposlenih radnika.

Željko Čekić, šef kluba PDP-a i predsjednik ove komisije rekao je novinarima da je komisija zasjedala pet puta i da se načelnik ni jednom nije pojavio niti je bilo kome iz odjeljenja za privredu, finansije i društvene djelatnosti dozvolio da dostavi bilo koji dokument na osnovu koga bi komisija mogla napraviti nacrt budžeta.

“Donijeli smo odluku koju smo proslijedili nadležnim ministarstvima i institucijama u kojoj smo naveli da nismo u stanju da donesemo nacrt budžeta zato što nemamo kvalitetne i adekvatne podatke, nismo dobili ništa i nismo smjeli sebe dovesti u poziciju da se mi stavljamo iznad izvršne vlasti i da odlučujemo o nekim stvarima za koje nismo kompetentni i nemamo činjenice. Tek nakon toga načelnik je dostavio predsjedniku skupštine akt u kome potvrđuje kratkoročne obaveze u iznosu od skoro 2.300.000 KM”, naveo je Čekić.

On je tome dodao i obaveze preduzeća i kreditne obaveze, te naglasio da je budžet opštine u ukupnom minusu od 11.000.000 KM i više, o čemu, kako kaže, PDP-a upozorava već četiri godine.

Čekić je dodao da su, za vrijeme izrade nacrta budžeta, klub odbornika SDS-a i načelnik izdali dva saopštenja za javnost u kome su naveli da su komisija za izradu nacrta budžeta i skupštinska većina htjeli da naprave narodu štetu, a da je sve vrijeme problem bio što načelniku, kako je rekao, "smijete uzeti krv ili bubreg, ali ne smijete uzeti budžet”.

Predsjednik Skupštine opštine Kostajnica Nikola Janjetović rekao je da skupštinska većina želi ozbiljno i odgovorno da napravi budžet, zato što je opština veoma zadužena.

“Nismo mogli dobiti precizne podatke, mi hoćemo samo odgovorno da pristupimo izradi budžeta, to je naša strana. Druga strana je, koju predstavljaju, da su oni zapravo ti koji žele budžet. Ponašaju se neodgovorno , neodgovaranjem na dopise, nedostavljanjem informacija i bojkotom da se izradi budžet. Budžet nije tržnica, ne možemo mi doći i reći na ovo ćemo da prebacimo million, ovamo ću sto hiljada, takvo ponašanje je neodgovorno. Mi hoćemo da pristupimo ozbiljno i odgovorno izradi budžeta i da ovu opštinu povedemo u smjeru u kome treba ići”, rekao je Janjetović.

On dodaje da načelnik i njegovi saradnici dovode opštinu u veliki problem, a ne skupštinska većina i tvrdi da budžet nije blokiran i da je opština i dalje na privremenom finansiranju.

“Opština je trenutno u privremenom finansiranju i mislim da tranše mogu da idu, to nek odgovori Ministarstvo finansija, ja neću da iznosim neke činjenice što neko u Kostajnici kaže ‘mi nismo usvojili budžet i nema isplata’. Način privremenog finansiranja reguliše Ministarstvo finansija i mi tražimo da ministarstvo dođe u Kostajnicu i pregleda sve podatke i da utvrdi na koji je način trošen novac. Mi nemamo usvojeno izvršenje budžeta za 2019. godinu, načelnik ga nije dostavio, neka dostavi izvršenje za prošlu godinu, a mi bojkotujemo budžet za ovu godinu, a on nije podnio izvještaj kako je trošen novac prošle godine, to je suludo”, kazao je Janjetović.

Prema njegovim riječima, Sud će utvrditi da se nastavlja privremeno finansiranje.

 “To uopšte nije problem za opštinu Kostajnica, zato što budžet opštine nije u stanju da zasadi jedan čempres, mi ne možemo počistiti ulicu, opština je toliko zadužena. Načelnik misli da on ima rješenje, rješenje je samo pomoć Vlade i odgovorno ponašanje u planiranju budžeta, a dugovi su ogromni. Načelnik dijeli i preduzeća i ustanove na svoje miljenike i nemiljenike, oni koji nisu miljenici nemaju platu po sedam mjeseci, a oni koji jesu imaju platu mjesec za mjesec, nije u redu, prema svima mora biti jednako, prikazati dugove koliki su i pristupiti odgovorno”, dodao je on.

Janjetović je prokomentarisao i prisustvo Gorana Rabata, koga je Skupština opštine ranije smijenila sa mjesta zamjenika načelnika, današnjem zasjedanju lokalnog parlamenta.

“Prema mojim saznanjima, načelnik da li je nagodišnjem ili u izolaciji zbog korone. Privremeno je došao zamjenik načelnika koga je skupština razriješila i ja sam zatražio da napusti sjednicu jer on nije zamjenik načelnika, mi smo ga razriješili”, objasnio je Janjetović.

Neven Đenadija, odbornik Ujedinjene Srpske, kaže da se dalje može ići kad načelnik dostavi podatke.

“Ja sam kao predsjednik komisije za budžet i finansije od novembra i decembra, kada je promjenjena skupštinska većina, insistirao da dobijem podatke koliko smo potrošili i na koje stavke, gdje možemo uštediti neki novac, jer je očigledno ovdje potrebno da dođe do nekih ušteda da bi opština mogla da funcioniše, jer su dugovanja i neplaćene obaveze prevelike, nažalost mi ni do danas ne znamo koliko je to . Mi nikad nismo dobili završni račun na sjednici Skupštine opštine pa da znamo kakvo je stanje. Vi možete budžet praviti tek onda kad imate neki presjek stanja bar za prošlu godinu i neplaćene obaveze iz prethodnih godina”, istakao je Đenadija.

On kaže da je poslao sedam dopisa načelniku Odjeljenja za privredu, finansije i društvene djelatnosti na koje nije dobio odgovor, a njegova pitanja su se odnosila na obaveze iz prethodnog perioda i poslovanje opštine u prvih šest mjeseci ove godine.

“Mi nakon sedam mjeseci ove godine ne znamo koliki je prihod ove godine bio u budžetu opštine i koji su bili rashodi, gdje su oni ove godine trošili novac. Mi sad treba da radimo budžet sa nekim amandmanima, kojim kad ne znamo presjek stanja. Dakle, objasnite mi, evo ministar, predsjednik Vlade, nek mi objasni kako ćemo mi raditi budžet ako nemamo podatke, kako je opština poslovala prošle godine, kako je poslovala za prvih šest mjeseci ove godine, da vidimo kakvo je finansijsko stanje, tek nakon toga mi možemo reći gdje možemo napraviti uštedu, gdje trebamo pomoć Vlade jer ne možemo sami”, navodi on.

Đenadija ističe da u budžetu koji je predlagao načelnik nije navedeno sudsko poravnanje od avgusta prošle godine po kome opština mora plaćati ratu od 15.300 KM mjesečno do 2023. godine, a koje se odnosi na obveznice koje nisu plaćane oko tri godine.

“I to je jedan od razloga, ne samo završni račun, taj završni račin je za 2018. godinu, ne za 2019., pa smo u 2019. dobili izvještaj, pa je on bio negativan, pa nakon toga dolazi sudsko poravnanje u avgustu, čiji je ukupan iznos, koji ovako mala opština treba da plati 914.000 KM do 2023. Ko će to platiti, odakle, da bi opština to mogla plaćati mi moramo uraditi određene rezove i da vidimo sa Vladom da nam se pomogne novčano da preživimo, ja ne vidim drugi način da se iz ove situacije može izaći”, rekao je Đenadija.

Prema njegovim riječima, dugovanja imaju i opštinska preduzeća i ustanove.

“Centar za socijalni rad dobio je posljednju platu krajem prošle godine ili početkom ove, vrtić Kestenko u januru ove godine, o čemu mi pričamo. Treba te obaveze nadoknaditi, nije te obaveze stvorila skupština, stvorio ih je načelnik opštine i načelnik odjeljenja za finansije, oni su se sa tim bavili, a skupštini nikad nisu predočili koliko opština duguje tom vrtiću, na primjer, za plate. To je samo jedan primjer. Koliko opština duguje dobavljačima, po osnovu kredita… “, navodi on.

Kao dodatni problem istakao je epidemiju virusa korona i umanjene neporeske prihode, a naglasio je da će i prihodi od Uprave za indirektno oporezivanje, kao osnovni prihod kojim se finansira i opština Kostajnica, biti manji nego prethodnih godina, te da pretpostavlja da će deficit biti ogroman.

“Ako se Vlada ne uključi u rješavanje problema u Kostajnici, ja ne vidim izlaz iz ove situacije. Evo ja pozivam načelnika da podnese zahtjev Vladi da raspusti skupštinu, onda će Vlada raspravljati na svojoj sjednici o Kostajnici, pa će onda neki ministar gore konačno malo da se sjeti Kostajnice i da vidi da postoji i ovdje neka opština i da ovdje živi nekoliko hiljada ljudi, a onda, nakon toga, ta će Vlada možda predložiti raspuštanje naše skupštine Narodnoj skupštini, pa će onda i neki narodni poslanik čuti za ovu Kostajnicu i naš problem, pa ne treba nas ovdje otpisivati. Mi smo generalno zaobiđeni od nekih planova i odozgo, kao neko slijepo crijevo. Evo, sad se to vidi ovdje u toj problematici, ta prepiska sa ministarstvom i sve to se odvija veoma sporo, a mi nemamo puno vremena”, navodi Đenadija.

Predsjednik kluba SDS-a Slavko Avramović rekao je da je Kostajnica jedina opština u kojoj nije usvojen budžet, ističući da je u pitanju revanšizam između skupštinske većine i načelnika opštine.

“Ja to obrazlažem na početku opstrukcijom, a kasnije destrukcijom. Neviđeno je da Vlada RS, odnosno Ministarstvo uprave i lokalne samouprave mora da interveniše, odnsno da tuži Skupštinu opštine za nepostupanje jer mi nismo odradili posao koji je nama zadan prema Ustavu, zakonu, poslovniku i Statutu opštine Kostajnica. Mi, kao konstruktivna stranka koja je participirala u vlasti, pokušali smo da objasnimo kolegama, koji su bili u opoziciji i koji su iz opozicije prešli u poziciju, da ukažemo na važnost tog akta za građane Kostajnice, a manje-više je bitno ko je dio skupštinske većine”, rekao je Avramović.

On kaže da je budžet tri puta predložen Skupštini opštine i da je bez naročitih razloga odbacivan, a da je izgovor svaki put bio revizorski izvještaj za 2019. godinu.

“Revizorski izvještaj je svakako relevantan za neke druge stvari, ali za donošenje budžeta u 2020. godini nije bitan. Mislim da su kolege pogriješile i da nisu obavile svoj posao. Kao predsjednik kluba izdvajam svoj stav i mišljenje i smatram da mi ne snosimo odgovornost, jer smo istrajni bili u tome da je potrebno da se usvoji budžet, čak smo bili otvoreni za saradnju i predlagali kolegama da se dokument koji je načelnik opštine dostavljao doradi po njihovoj želji i stavovima. Sad se desilo da je Ministarstvo uprave i lokalne samouprave tužilo skupštinu zato što praktično nije odradila svoj posao”, naveo je on.

Avramović je pozvao odbornike da pokušaju da se dogovore i usvoje budžet.

“Mislim da će u ovoj situaciji otežanoj virusom korona, biti razumijevanja kod nadležnog Suda da mi u međuvremenu donesemo budžet, da sjednemo, ako treba i danas, da se dogovorimo i donesemo budžet i mislim da će taj postupak biti obustavljen. Sud će u svakom slučaju donijeti doluku, ako neko od odbornika misli da će Sud ući u analitičke podatke i praviti budžet, neće. Sud će metodom komparacije napraviti budžet koji je identičan prošlogodišnjem i praktično ova skupštiinska većina je izgubila tu bitku sa načelnikom”, zaključio je Avramović.