Opština Kostajnica poziva poslovne subjekte da se prijave za olakšice koje je opština Kostajnica definisala kroz set ekonomskih mjera kako bi se olakšala teška situacija izazvana pojavom virusa korona.

Javni poziv poslovnim subjektima pogođenim krizom izazvanom virusom korona (COVID-19) odnosi se na :

Dodjelu subvencija za iznos komunalne takse za isticanje poslovnog imena,

Naknade za zauzimanje javne površine,

Oslobađanje plaćanja zakupnine zakupcima poslovnih prostorija koji su ugovornom odnosu sa opštinom Kostajnica.

Pravo na subvenciju imaju poslovni subjekti čije je sjedište na teritoriji opštine Kostajnica i kojima je zabranjeno, ograničeno ili otežano  obavljanje djelatnosti aktima Republičkog štaba za vanredne situacije.

- Zakupci poslovnih prostora koji su u ugovornom odnosu sa opštinom.

- Obveznici komunalne takse za isticanje poslovnog imena kojim je zabranjeno, ograničeno ili otežano obavljanje djelatnosti imaju pravo na subvenciju komunalne takse za 2020. godinu u iznosu i to:

Poslovni subjekti kojima je rad zabranjen imaju pravo na 100% subvencije za 2020godinu

Poslovni subjekti kojima je rad ograničen ili otežano obavljanje djelatnosti imaju pravo na 50% subvencije za 2020 godinu.

Pravo na subvenciju naknade za zauzimanje javne površine za 2020. godinu ostvaruju obveznici kojima je rad zabranjen ili ograničen aktima Republičkog i opštinskog štaba za vanredne situacije za period u kome im je rad zabranjen ili ograničen:

Poslovni subjekti kojima je rad bio zabranjen imaju pravo na 100% subvencije za mjesece u kojima im je rad bio zabranjen

Poslovni subjekti kojima je rad bio ograničen ili otežan imaju pravo na 50% subvencije za mjesece u kojima im je rad bio ograničen ili otežan.

Pravo na oslobađanje od plaćanja zakupnine  imaju zakupci poslovnih prostorija koji su u ugovornom odnosu sa opštinom Kostajnica po osnovu ugovora o komercijalnom zakupu, a kojima je primjenom akata Republičkog štaba za vanredne situacije, u cilju suzbijanja virusa, zabranjen rad ili je ograničeno radno vrijeme, i to:

- Komercijalni zakupci kojima je rad zabranjen gore navedenim naredbama oslobađaju se plaćanja zakupnine za mjesece u kojima im je rad zabranjen u iznosu od 100%

- Komercijalni zakupci kojima je rad ograničen gore navedenim naredbama oslobađaju se plaćanja zakupnine za mjesece u kojima im je rad ograničen u iznosu od 50%.

Rok za podnošenje prijava je 30.06.2020. godine.