Tradicionalna turističko-kulturna manifestacija Kestenijada 2016. završena je sinoć proglašenjem pobjednika u takmičenju u pripremi paprikaša pod nazivom ''Kotlić Kestenijade''.

Tročlani žiri je pred sobom imao izuzetno težak zadatak jer je trebalo da ocijeni 55 uzoraka, a nakon dugotrajnog vijećanja odlučio je da je najbolji paprikaš pripremila ''Elektra'' Kostajnica.

Drugo mjesto je pripalo ekipi ''Čamci'' iz Kostajnice, a treće ekipi ''Dom zdravlja'' Kozarska Dubica.

Dodijeljena je i nagrada za najuređeniji sto, koja je pripala ekipi ''Ne može nam niko ništa'' iz Kostajnice.

U prethodna tri dana građani Kostajnice i njihovi gosti mogli su uživati u brojnim događajima 19. manifestacije Kestenijada.

Odigrane su dvije pozorišne predstave dramskog studija M.A.S.K.E., organizovane su izložbe ručnih radova, fotografija, kao i prodajna izložba suvenira, voća i meda. Najmlađi su učestvovali u ''Kestenbalu'', a ljubitelji folklora uz nastupe KUD ''Knešpolje'' iz Knežice i ojkačkih grupa.

Zbog slabog roda kestena i velikog broja posjetilaca bilo je potrebno dosta strpljenja i čekanja kako bi se probao besplatni kesten, koji je pečen na nekoliko lokacija u centru grada. Ove godine je ispečeno i podijeljeno tek 500 kilograma kestena, dok je prethodnih godina ta količina bila i do tri puta veća. 

Pokrovitelji ''Kestenijade 2016'' su opština Kostajnica i Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske .

fotografije: facebook