„Kestenijada 2019“ okupila je veliki broja građana Kostajnice i susjednih opština i gradova, a Kostajničani i njihovi gosti, osim u nadmetanju u pripremi paprikaša, danas uživaju i u degustaciji kestena i slatkih i slanih jela kostajničkog kraja.

 „Danas imamo prodajnu izložbu suvenira, ručnih radova i meda, 65 ekipa se takmiči u kuvanju paprikaša, osmislili smo slatku kesten kuću gdje su izložena tradicionalna jela kostajničkog kraja i kolači od kestena koje posjetioci mogu degustirati. Takođe, kesten se peče na svakom koraku i dijeli posjetiocima, a miris pečenog kestena i paprikaša širi se ulicama grada“, rekla je Radiju Kostajnica direktor Turističke organizacije opštine kostajnica Branka Kukrika.

Načelnik opštine Drago Bundalo rekao je da se ove godine Kestenijada održava 23. put i da je najposjećenija do sada.

„Kostajnica je poznata po kestenu, a Kestenijada je prilika da se narod opusti, uživa, da jede kesten, kuva paprikaš i sve je besplatno. Već nam je postalo tijesno u centru grada i razmišljamo da ubuduće zatvorimo za saobraćaj još jednu ulicu, jer je velika zainteresovanost ljudi za ovu našu manifestaciju“, kazao je Bundalo.

On je dodao da bi kesten trebalo da bude brend Kostajnice i da se o tome stalno priča, ali se ne odmiče daleko, te da se u tu aktivnost treba uključiti i Ministarstvo poljoprivrede kako bi se od sječe zaštitilo zdravo stablo kestena koje daje puni rod.

U Kostajnici će tokom ovogodišnje Kestenijade biti pečeno i podijeljeno ukupno dvije tone kestena, a Husein Ičanović iz Bužima će samo danas ispeći tonu kestena u svom improvizovanom stroju koji peče i odmah guli ovaj slatki šumski plod.

Miris pečenog kestena miješa se sa mirisom paprikaša, a ove godine u takmičenju u pripremi paprikaša učestvuje čak 65 ekipa koje će pokušati osvojiti žiri koji ocjenjuje ukus, gustinu čorbe, slanost, ljutinu boju, miris...

Uz paprikaš i kesten danas se posjetioci mogu osoliti i zasladiti i tradicionalnim jelima kostajničkog kraja, među kojima i kolačima od kestena.

Sva ova gurmanska čarolija Kestenijade, manifestacije koja traje tri dana, upotpunjena je ojkačom, folklorom, etno izložbama, uličnim sajmom knjige, pozorišnim predstavama i ostalim sadržajima kako bi svaki posjetilac pronašao nešto za sebe i otišao iz Kostajnice sa lijepim utiscima.