Poplave i klizišta koja su u martu ove godine zahvatila područje opštine Kostajnica pričinila su štetu poljoprivrednim domaćinstvima u ukupnom iznosu od 107.773 KM.

Miroslav Stijak iz poljoprivredne službe opštine Kostajnica rekao je Radiju Kostajnica da je komisija za procjenu štete evidentirala da je šteta pričinjena na 41 poljoprivrednom gazdinstvu.

Šteta nastala kao posljedica poplave, klizišta i erozije je evidentirana na ukupno 52,25 hektara poljoprivrednog zemljišta.

"Poplavljeno je 50,78 hektara zemljišta  koje je većinom bilo zasijano ozimim strnim usjevima i djetelinom. Najveći dio štete nastao je na parcelama u selu Petrinja uz rijeku Unu, dok je manji dio evidentiran uz rječicu Strigovu“, rekao je Stijak.

On je dodao da su zbog dugog zadržavanja vode zasijane kulture uglavnom uništene pa su poljoprivrednici ponovo obradili zemljište na kome su posijali kukuruz i zob.

Štetu poljoprivrednim kulturama su pričinila i klizišta koja su se pojavila u selu Mrakodol i na Čekinovcu na ukupnoj površini od 1,25 hektara, dok je erozija zahvatila 0,22 hektara zemljišta. Uništeno je i 12 pčelinjih društava.

Komisija je evidentirala i procijenila štetu na osnovu prijava poljoprivrednih proizvođača i obilaska terena, a prema uputstvu za procjenu štete Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.