Водостај ријеке Уне у 12.00 часова износио је 422 центиметра и у Костајници је наређено стање приправности свим јеидницама цивилне заштите, јавним установама и предузећима и органима управе у складу са планом цивилне заштите.

Начелник општине Драго Бундало рекао је Радију Костајница да ће проблем бити ако Уна достигне 440 центиметара јер тада пресјеца магистрални пут Костајница-Козарска Дубица и вода улази у пратеће објекте у Улици Ранка Шипке у доњем граду.

„Надам се да до тога неће доћи, а поготово не до водостаја 450 центиметара када вода улази у куће. У сваком случају, службе су на терену и постављају се вреће и штите објекти“, казао је Бундало.

Према његовим ријечима очекује се даљњи пораст водостаја и киша, али је олакшавајућа околност регулисање рјечице Тавије.

„Значајан дио радова на регулацији је завршен што је ублажило снагу Тавије. Да нисмо регулисали ову рјечицу, она би већ поплавила већи дио Улице Ранка Шипке“, нагласио је Бундало.

Начелник је рекао да је Уна поплавила пољопривредно земљиште и викенд куће у горњем граду и додао да остали објекти у овом дијелу града за сада нису угрожени.

„Прошле седмице ми смо прогласили ванредне мјере одбране од поплава очекујући нагло топљење снијега, али смо их укинули јер је водостај Уне падао. Међутим сад имамо нове моменте и уколико Уна достигне ниво од 440 центиметара на снази ће поново бити ванредне мјере“, појаснио је Бундало.