Светосавском академијом ученици Средњошколског центра Костајница данас су обиљежили школску славу Светог Саву.

У светосавској бесједи директор школе Бошко Бијелић рекао је да се за српски народ не би знало да није било Сбетог Саве.

“Зато је наш посао да обавезно и дуготрајно будућим генерацијама преносимо знање о лику и дјелу Светог Саве'“, рекао је Бијелић.

Кроз пригодан програм ученици су поручили да је Свети Сава наша вјечита, никад довршена прича, коријен нашег бића и нашег народа, што за Радио костајницу потврђује и професор Српског језика Александра Стојаковић:

„Свети Сава је омиљена личност у народу, али и међу дјецом која се радо одазивају да допринесу обиљежавању Савиндана и која су свјесна традиције Светосавља и њеног значаја. Дјеца осјећају данашњи тренутак и на који начин наук Светог Саве може да помогне свима нама у данашњем времену'', каже Стојаковићева.

У част првог српског архирепископа и просвјетитеља, светосавска академија одржана је и у ОШ „Петар Мећава“.

„Наша школа сваке године традиционално припрема свечану приредбу којом подсјећамо на значај Светосавља. Кроз пјесму, причу, игроказ и квиз знања данас смо се присјетили животног пута и великих достигнућа Светог Саве. На тај начин настављамо чувати и вредновати све што нам је оставио у наслијеђе“, рекао је директор ове школе Миланко дејановић.

Ученица деветог разреда Марија Ђаковић рекла је Радију Костајница да њени вршњаци знају много о Светом Сави што доказује и данашња академија.

„Свети Сава је оснивач школе, први српски архиепископ и књижевник и заслужан је за самосталност Српске православне цркве. О његовом значају много и радо учимо у нашој школи, а наше знање показали смо на данашњој приредби'', каже Марија.

Школску славу ученицима, наставницима и професорима честитао је начелник општине Драго Бундало пожеливши да им Светосавље буде смјерница у животу, раду и учењу на добробит цијелог друштва.