Multietnička grupa učenika i prosvjetnih radnika srednjih škola iz Bosanske Krupe, Novog Grada i Kozarske Dubice obilježila je danas, posjetom kolegama u Srednjoškolskom centru Kostajnica, Međunarodni dan tolerancije 16. novembar.

 

Posjetu je, u okviru projekta „Poštuj moju različitost“, organizovao Nansen dijalog centar (NDC) Prijedor koji i realizuje projekat. 

Tijana Anđelić iz NDC-a rekla je Radiju Kostajnica da je ovo druga od četiri posjete koje organizuju u okviru projekta koji je počeo u septembru ove godine i trajaće do maja iduće godine.

Prema njenim riječima, kroz dijalog i interakciju, učesnici jačaju vlastite kompetencije i pružaju jedni drugima podršku u pripremi i realizaciji aktivnosti „Poštuj moju različitost“.

 ''Ove aktivnosti promovišu vrijednosti kao što su: međusobno razumijevanje, poštovanje različitosti, tolerancija i solidarnost i na taj način dodatno jačaju mirovni omladinski aktivizam'', rekla je Anđelićeva. 

Projektne aktivnosti u Srednjoškolskom centru Kostajnica vodi profesor Srpskog jezika Aleksandra Stojaković koja je izrazila zadovoljstvo učešćem škole u projektu. 

''U projektu učestvuju učenici od 1. do 4. razreda koji, kroz razne aktivnosti mogu pokazati svoje talente i vještine, a posebno su im interesantna nova poznanstva i drugarstva'' - izjavila je Stojakovićeva.

Koordinator projekta za učenike u Kostajnici Aleksandra Sadžak, učenica 4. razreda farmaceutskog smjera rekla je da će projekat  pozitivno uticati na srednjoškolce kao buduće intelektualce.

''Mislim da će nam, kao mladim i budućim produktivnim osobama, ovaj projekat mnogo pomoći, s obzirom da će dosta nas nastaviti obrazovanje na fakultetu i, da bismo prošli kroz život, dosta je dobro da naučimo o drugim ljudima i njihovim različitostima, čemu nas ovaj projekat i uči. Nadam se da ćemo izvući najbolje iz svega ovoga'' - kazala je Sadžakova.

Projekat finansira Ambasada SAD u BiH uz podršku lokalnih zajednica.

Načelnik odjeljenja za privredu, finansije i društvene djelatnosti opštine Kostajnica Nenad Reljić izjavio je da opština podržava sve projekte na području Kostajnice, a posebno one u kojima učestvuju i razvijaju se mladi ljudi.

''Rezultati projekta će se pokazati kroz određeno vrijeme jer je u pitanju projekat dijaloga između mladih ljudi različitih pogleda, shvatanja i vjerskih i nacionalnih uvjerenja. Projekat u svakom slučaju doprinosi razvoju opštine Kostajnica'' - zaključio je Reljić.