Komunalnom preduzeću ''Komunalno'' Kostajnica donirana je oprema u vrijednosti 28.000 KM namijenjena opremanju mjernih vodovodnih zona.

U saopštenju opštinske službe za odnose sa javnošču navodi se da će ova oprema omogućiti efikasnije traženje i otklanjanje kvarova na vodovodnoj mreži,  preduzeću pomoći u smanjenju gubitaka i operativnih troškova, a građanima osigurati pouzdanije vodosnabdijevanje.

Oprema je donirana okviru Projekta opštinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG) koji podržava i finansira Vlada Švicarske, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini (BiH), javnim vodovodnim preduzećima u 18 partnerskih opština kao dio podrške unaprijeđenju usluga vodosnabdjevanja.

U inicijalnoj fazi projekta  ustanovljeno je da javna vodovodna preduzeća u partnerskim gradovima i opštinama imaju izražene gubitke vode u distributivnom vodovodnom sistemu snabdjevanja, koji negativno utiču na njihov ukupan poslovni rezultat. U svrhu unaprjeđenja pomenutog stanja a unutar aktivnosti MEG projekta, u javnim vodovodnim preduzećima se provodi niz aktivnosti  koje imaju za cilj unaprijeđenje operativnog i finansijskog poslovanja, te ukupne efikasnosti javnih vodovodnih poduzeća.

Pored navedenog, važno je napomenuti da MEG projekat pruža podršku lokalnim vlastima u unaprjeđenju kvaliteta i dostupnosti javnih usluga i komunalne infrastrukture, te poboljšanja uslova života građana, a posebna pažnja posvećena je socijalno najugroženijim kategorijama stanovništva.

Implementacijom potpisanog Ugovora o javnim vodnim uslugama, opština Kostajnica je ispunila jedan od projektnih uslova neophodnih za kandidaturu za korištenje grant sredstava MEG projekta za implementaciju infrastrukturnih projekata u oblasti unaprijeđenja ekonomskog i okolišnog okruženja.