Dan odbrane zapadnih granica Republike Srpske u odbrambeno-otadžbinskom ratu u Kostajnici obilježen je danas polaganjem vijenaca na spomen-obilježja u gradskom parku.


Na spomenike poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata i Narodnooslobodilačke borbe vijence su položile delegacija pripadnika Vojske Republike Srpske Borbene grupe "Balj", opštine Kostajnica, Boračke organizacije opštine Kostajnica i Skupštine opštine Kostajnica. 

Komandant Borbene grupe "Balj" Dušan Đenadija izjavio je da se i danas sa ponosom sjeća događaja iz septembra 1995. godine. 

"U Kostajnici je bio specifičan nivo odbrane jer nigdje nije bilo ovakvkog spoja civilne i vojne vlasti, sveštenstva i stanovništva što nam je dalo veliku snagu. Ovdje narod nije želio da napusti svoja ognjišta, pa je i vojska dala svoj maksimum u odbrani ovih prostora", rekao je Đenadija. 

Na današnji dan prije 20 godine regularna vojska Republike Hrvatske izvršila je agresiju na Republiku Srpsku tako što je nakon višečasovne artiljerijske pripreme prešla rijeku Unu u Novom Gradu i Kozarskoj Dubici, dok je u Kostajnici na mostu zaustavljena uz velike gubitke. 

Na području zapadnokrajiških opština - Kozarske Dubice, Novog Grada i Kostajnice 18. i 19. septembra 1995. godine u hrvatskoj agresiji ubijena su 104 lica, od kojih 54 civila, 44 pripadnika oružanih snaga Republike Srpske i šest pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske. 

Naselja i gradovi su pretrpjeli velika razaranja i štetu, a prema podacima opštinskih komisija o procjeni materijalne štete, u Novom Gradu ona iznosi 83,3 miliona KM, u Kostajnici 40 miliona, a u Kozarskoj Dubici 50,4 miliona KM.