Načelnik opštine Kostajnica Drago Bundalo i zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Predrag Jović uručili su danas ključeve kuća izgrađenih za tri romske porodice.

 

Ključeve novoizgrađenih kuća na Bubnjarici dobili su porodice Zorke Kejić, Fate Novak i Momčila Kejića. 

Načelnik opštine Kostajnica Drago Bundalo rekao je da su kuće izgrađene u okviru projekta vrijednog 184 000 konvertibilnih maraka realizovanog u saradnji opštine Kostajnica,  Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Caritasa Švajcarske.

On je istakao da se radi o samo jednoj od faza projekta zbrinjavanja romske populacije na području opštine. 

''Izgradili smo u ovoj fazi tri kuće, a prije nekoliko dana završili smo proceduru odabira još tri korisnika po uputsvu o načinu  odabira korisnika propisanog od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. Ovih dana će početi izgradnja tih kuća. Opština Kostajnica je obezbjedila građevinsko zemljište i vodu u kuće, a ostalo je još da se riješi kanalizacioni sistem i pristupni put u čemu očekujem daljnju podršku Ministarstva i Caritasa'' - rekao je Bundalo. 

Pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović naveo je da ovo ministarstvo u zadnjih desetak godina izdvaja 2.000 000 konvertibilnih maraka za stambeno zbrinjavanje, zdravstvenu zaštitu i zapošljavanje Roma. 

Prema njegovim riječima za projekat realizovan u Kostajnici Ministarstvo je izdvojilo 90 000 konvertibilnih maraka. 

''Vrlo brzo će biti završen i projekat iz 2016. godine i romske porodice na području ove opštine će dobiti još tri kuće. Uskoro će izaći i javni poziv za 2017. godinu u kojem opština Kostajnica može aplicira i za infrastrukturu, odnosno izgradnju kanalizacije i puta'' - kazao je Jović. 

On je podsjetio da je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je preko državne komisije za izbjegla i raseljena lica je već ozbjedilo 30 000 konvertibilnih maraka za asfaltiranje jednog puta u izbjeligčkom naselju. 

Jedna od korisnika ovog projekta Zorka Kejić kaže da ima šest članova porodice i da za njih počinje novi život. 

''Zahvaljujem načelniku opštine i Ministarstvu. Važno mi je ovo zbog djece, nek i imaju i žive. Dobiti ključeve kuće  za nas je  lijep poklon'' - rekla je Kejićeva. 

Momčilo Kejić ima četiri člana porodice i zadovoljan je što je konačno riješio stambeno pitanje.

 

''Kao glavi porodice meni i mojoj djeci ovo znači sve. Zahvaljujem prvo načelniku opštine i opštini Kostajnica kao i svim drugima koji su učestvovali u izgradnji'' - rekao je Kejić.

Uručenju ključeva prisustvovao je  i regionalni direktor Caritasa u Sarajevu Zlatan Savić.