Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem danas je osveštao novoizgrađeni hram Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca u Kostajnici.

Hram Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca sagrađen je prilozima vjernika i donatora na pravoslavnom groblju Čekinovac u Kostajnici. 

Episkop Jefrem je, prije svečanog čina osveštanja, uz sasluženje sveštenstva banjalučke eparhije služio Svetu liturgiju u prisustvu velikog broja vjernika.

On je u obraćanju vjernicima rekao da je ovaj hram podignut u znak zahvalnosti svim našim precima.

''Ovo je znak zahvalnosti njima za sve ono što su oni uradili za nas, za našu vjeru, za našu zemlju, za naše ime, za našu kulturu, za našu sadašnjost i našu budućnost. Hram koji stoji na ovom vidikovcu jasno govori koji narod i koje vjere počiva na ovom groblju'' – istakao je episkop Jefrem.

On je istakao da se u u Kostajnici, od podizanja glavnog gradskog parohijskog hrama, nije dogodio nijedan važniji duhovni događaj od podizanja crkve na groblju Čekinovac.

 Episkop Jefrem je zahvalio svima koji su pomogli izgradnju crkve.

 ''Hvala svima, inicijatorima ove ideje, svešteniku Petru Makarići, koji je vodio poslove i svima vama koji ste pomogli da se ideja realizuje. Ne bez određenih teškoća, ali najvažniji je uvijek onaj krajnji rezultat'' – kazao je episkop Jefrem.

Kum novoizgrađenog hrama je Boris Stijak sa porodicom iz Kostajnice, a kum zvona Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske.

Đokić je rekao da je srećan što je mogao podržati izgradnju hrama u Kostajnici.

''Tada kao ministar rada i boračko invalidske zaštite razgovarajući sa ocem Petrom, namjesinikom ove parohije, procijenio sam da bi bilo potrebno pomoći da se ovaj hram završi. Čast mi je i zadovoljstvo što sam mogao da budem dio te plemenite aktivnosti, koju je sveštenik Petar započeo sa narodom ovog kraja i da se u ime Vlade Republike Srpske angažujem da se obezbjedi dio sredstava za nabavku zvona, ali i druge vidove pomoći da se ovaj hram završi'' – kazao je Đokić.

On je istakao da će hram služiti narodu ovog kraja za sva vremena.

''Ostaće zabilježeno da je izgrađen ljubavlju ljudi ovog kraja i uz pomoć institucija i Vlade Republike Srpske'' – zaključio je Đokić